Achttien burgerprojecten die inzetten op gemeenschapsvorming in de publieke ruimte krijgen dit jaar een subsidie tot 15.000 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Pascal Smet, collegelid in de VGC, bevoegd voor stedelijk beleid, collegevoorzitter Guy Vanhengel en collegelid Bianca Debaets lanceerden hiervoor eind september de projectoproep Bruss-it

Bruss-It is een nieuwe jaarlijkse projectoproep, die zich richt tot Brusselaars die hun stad mooier, beter, en slimmer willen maken. Het VGC-college maakt hiervoor jaarlijks 200.000 euro vrij. Het gaat over projecten die ontmoetingen en uitwisselingen stimuleren, ruimtes delen en tijdelijk invullen, sociale en culturele interventies op publieke plekken. 

Van de 72 inzendingen zijn 18 inzendingen geselecteerd voor een subsidie. De indieners waren heel verscheiden: wijkcomités, burgercollectieven, scholen, gemeenschapscentra en welzijnsinstellingen, en er was een mooie geografische spreiding van de projecten over het Brussels Gewest. De geselecteerden projecten proberen met allerlei ingrepen van Brussel een betere plek te maken, door bijvoorbeeld publieke broodovens, mobiele pingpongtafels, publieke zwemruimte, een pop-upkiosk en publieke banken.

"Met deze kleine ingrepen brengen we meer urban kindness in onze stad. Het is een mooie mix van projecten geworden die dit jaar de publieke ruimte zullen innemen: van een wijkcompost in Kuregem, openluchtzwemmen, boeken op vadrouille, een pop-upkiosk in Molenbeek tot een mobiele installatie rond Bar Eliza" zegt VGC-collegelid voor stedelijk beleid Pascal Smet. 

"Met een Bruss-it-subsidie kunnen we een aantal kleinschalige buurtprojecten van scholen, leerlingen en hun ouders een extra duw in de rug geven. Via een ping-pong toernooi, een stadsmoestuin, mobiele bakkerijen of nieuw ingerichte parkjes willen we Brusselaars van allerlei slag samenbrengen. We betrekken dus de buurtbewoners bij de school en we houden via de school de vinger aan de pols van wat leeft in de buurt, de wijk en  de stad. Kortom, zo creëren we een wisselwerking waarbij de school weet wat er leeft in de buurt en waarbij de buurtbewoners kennismaken met de dynamiek van de school," zegt VGC-Collegevoorzitter Guy Vanhengel. 

"Samen Brussel beter maken. Dat is de rode draad doorheen de projecten die we hebben geselecteerd. Au bord de l’eau in Laken is een initiatief dat we absoluut willen ondersteunen. Het brengt mensen samen en verbetert de openbare ruimte. Daarnaast ben ik heel blij dat ook welzijnsorganisaties engagement opnemen voor hun buurt. Zo gaat De Lork in Sint-Gillis banken installeren op straat die de gezellige buurtbabbels van vroeger terug zullen brengen," zegt VGC-collegelid Bianca Debaets. 

In het voorjaar van 2017 lanceert de VGC een tweede projectoproep. Hou www.bruss-it.be in de gaten voor meer informatie over de oproep en komende indieningsdata.