KinderKuren, de betaalbare opvang op school die de stad Leuven organiseert en waar kinderen kunnen proeven van allerlei activiteiten, start in vier nieuwe Leuvense scholen en biedt zo aan 1.500 extra leerlingen kwaliteitsvolle opvang aan. Met meer deelnemende scholen en ruimere openingsuren wil het Leuvense stadbestuur nog meer kinderen hun talenten laten ontdekken en tegelijkertijd ouders ontzorgen.

Voor veel ouders is het een realiteit: werk- en schooluren zijn niet op elkaar afgestemd. Niet iedereen kan om half vier aan de schoolpoort staan of elke woensdagnamiddag thuis zijn. Ouders rekenen op goede kinderopvang om hun gezinsleven geregeld te krijgen. “Het is ontzettend belangrijk voor kinderen én voor ouders. Ouders moeten met een gerust hart en zonder schuldgevoelens hun kind wat later kunnen ophalen op school. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat het ondertussen een fijne tijd beleeft”, zegt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden.

“Daarom investeren we in KinderKuren, een toffe opvang op school waar kinderen kunnen proeven van allerlei activiteiten. Zo kunnen ze ook na de schooluren hun talenten ontdekken. Voor kinderen die minder gemakkelijk de weg naar het gewone vrijetijdsaanbod vinden, is KinderKuren een springplank, een kans om te proeven van allerlei nieuwe activiteiten,” zegt schepen van onderwijs Mohamed Ridouani.

Yoga, balsporten, circus, tekenen, muziek, kook- of taallessen: het zijn maar enkele van de toffe activiteiten die leerlingen van Leuvense basisscholen in de opvang kunnen volgen. De stad werkt hiervoor samen met tientallen Leuvense verenigingen, die meer dan 250 activiteiten en workshops aanbieden.

“Voor veel scholen is het niet eenvoudig om zelf zo’n betaalbare, kwaliteitsvolle kinderopvang aan te bieden, omdat ze er de middelen niet voor hebben. Daarom organiseren en betalen we dat als stad zelf, door de administratie over te nemen en personeel aan te werven. Dat is uniek in Vlaanderen”, zegt Ridouani. “We helpen de Leuvense basisscholen om na schooltijd leuke en leerrijke activiteiten te organiseren en zo de opvang te verbeteren. Hierdoor moeten ouders ook niet van hot naar her rennen om de kinderen hun hobby te laten uitoefenen. Bovendien betalen ouders niet meer dan het gewone opvangtarief en hanteren we een sociaal tarief voor de lage inkomens.”

Deze maand starten vier nieuwe scholen - lagere school Heilige Drievuldigheidscollege, vrije basisschool Sancta Maria, vrije kleuter- en basisschool Mater Dei en vrije basisschool Paridaens -  met de tweede fase van KinderKuren. Daarmee neemt de stad het personeel over en breiden de opvanguren uit. “Voor schooltijd kunnen de kinderen al terecht in de opvang vanaf 7 uur, na schooltijd kunnen ze blijven tot 18.30 uur. Ook op schoolvrije dagen kunnen kinderen bij KinderKuren terecht voor leerrijke en toffe activiteiten”, zegt Verlinden. “Dat maakt het voor ouders nog gemakkelijker om hun gezinsleven geregeld te krijgen.”

Momenteel beheert de stedelijke vzw Kinderopvang Leuven de administratie van een dertigtal Leuvense basisscholen die naschoolse opvang organiseren. In acht scholen staat de vzw al in voor het personeel. “Daar breiden we het opvangteam uit, zodat die scholen kwaliteitsvolle, leerrijke kinderopvang kunnen aanbieden, van 7 uur tot 18.30 uur, ook op schoolvrije dagen. Tegen 2022 willen we dat uitrollen naar alle Leuvense basisscholen”, besluiten de schepenen.