Deze windmolens in Haaltert passen binnen de Europese, Belgische en Vlaamse doelstellingen op vlak van hernieuwbare energie. We zijn vandaag immers allemaal getuigen van de beperkingen van het huidige, verouderde energiemodel. De rechtse federale regering kwam overeen de levensduur van de twee centrales Doel 1 en 2 te verlengen, en bovendien de scheurtjesreactoren in Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten. Met deze beslissing wordt kernenergiebevoorrading nog tien jaar langer onbetrouwbaar vanwege verouderde en fel geplaagde kerncentrales.

In plaats van energieproducenten te stimuleren om in hernieuwbare energie te investeren, doet men precies het omgekeerde. Bovendien wordt de elektriciteitsfactuur een belastingbrief terwijl de uitbaters van kerncentrales fiscale cadeaus krijgen. Gezinnen en KMO’s worden vanaf 1 maart 2016 afgestraft met de Turteltaks van jaarlijks minimum 100 euro. Ook met de BTW-verhoging op elektriciteit vanaf 1 september 2015 en de afschaffing van de gratis elektriciteit vanaf 1 januari 2016 verhoogt de regering de facturen en stuurt de rekening gewoon door naar gezinnen.

Dat we met sp.a de kaart trekken van 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050, is niet enkel ingegeven door een oprechte zorg voor ons leefmilieu, maar gaat verder. Het gaat over het recht van gezinnen en bedrijven om vat te hebben op de betaalbaarheid, zekerheid en duurzaamheid van hun leven, hun omgeving en hun energiefactuur.