Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van bouwgronden in gemeenten en regio's met hoge grondprijzen. Op die manier kunnen belangrijke percelen versneld worden ingezet voor de bouw van sociale woningen, studentenkamers, zorgvoorzieningen en betaalbare privé-woningen.

De Vlaamse Regering heeft haar principiële goedkeuring verleend aan het besluit met de bepalingen over het Rollend Grondfonds. Het Rollend Grondfonds wordt opgericht in de schoot van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en moet maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om een hoogwaardige woonkwaliteit te behouden of te bevorderen. Het Grondfonds kan gronden opkopen in gemeenten waar bouwgrond duur is. Die gronden kunnen dan doorverkocht worden aan sociale huisvestingsmaatschappijen en privé-ontwikkelaars. Het fonds, dat een startkapitaal van 50 miljoen euro krijgt, kan ook gronden doorverkopen voor de bouw van bijvoorbeeld studentenkamers of serviceflats.

Michèle Hostekint: "In bepaalde regio's zijn gronden zo duur geworden dat het voor sociale huisvestingsmaatschappijen moeilijk tot onmogelijk wordt om nieuwe gronden te kopen voor sociale woonprojecten. Met de oprichting van het grondfonds wil minister Van den Bossche daar verandering in brengen".

Met het grondfonds krijgt de VMSW een extra hefboom in handen om in regio's en gemeenten, waar de grondprijs duurder is dan gemiddeld (het gaat in totaal om 156 gemeenten), strategische gronden aan te kopen, te verkavelen en door te verkopen aan sociale huisvestingsmaatschappijen en privé-ontwikkelaars.

"Op die manier zullen sociale huisvestingsmaatschappijen toch belangrijke, dure percelen kunnen aankopen en inzetten voor de bouw van sociale woningen", aldus Michèle Hostekint. "Tegelijk kan het fonds een deel van de gronden doorverkopen voor de bouw van bijvoorbeeld studentenhuisvesting, zorgvoorzieningen of serviceflats. Een ander deel van de gronden kan ook aan privé-ontwikkelaars worden verkocht die ze, al dan niet met woningen, opnieuw op de markt kunnen brengen". Door de doorverkoop van de gronden wordt het fonds continu gespijsd, waardoor men kan blijven investeren in de verwerving van gronden. "Met het grondfonds zorgen we voor een extra aanbod van betaalbare woningen in dure regio's".

Het grondfonds gaat binnenkort van start en kan in 156 gemeenten gronden kopen. Op de lijst met gemeenten staan ook 19 West-Vlaamse gemeenten. Naast de kustgemeenten Blankenberge, Bredene, De Haan, De Panne, Knokke-Heist, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende zijn ook Brugge, Jabbeke, Torhout en Oudenburg in de lijst opgenomen. In het zuiden van de provincie moet het in Kortrijk, Izegem, Lendelede, Waregem, Wervik en Wevelgem opnieuw mogelijk worden betaalbare gronden aan te kopen.