"Na de virtuele begrotingsevenwichten uit het verleden krijgen we nu een virtuele meerjarenraming van een virtuele begrotingsminister", zo reageert sp.a-bergrotingsspecialist Jan Bertels op de goedgekeurde meerjarenraming van de Vlaamse regering. Bertels wijst onder meer op het buiten de begroting houden van de Oosterweelkosten. "Europa gaat dat nooit aanvaarden", aldus Bertels. "Deze minister heeft nog geen enkel cijfer gehaald dat ze had vooropgesteld".

Bertels heeft ook kritiek op het feit dat de regering zich profileert als een investeringsregering. "Deze regering noemt zichzelf een investeringsregering, maar ik vind in de cijfers bijvoorbeeld geen investeringspad voor de zorginfrastructuur of voor onderzoek en ontwikkeling", aldus de s p.a'er.

Net als Groen stelt ook Bertels zich vragen bij de stijging van zowel schenkingsrechten als erfenisrechten. Eerder noemde Groen-fractieleider Björn Rzoska dat "te gek om los te lopen". Bertels stelt zich ook vragen bij de recurrente opbrengst van ruim 50 miljoen euro aan fiscale regularisaties bij de erfenisrechten vanaf 2017. 

 

 

bron: Belga