Het budget voor studentenvoorzieningen staat in voor een brede waaier aan dienstverlening. Uit die pot worden studentenartsen- en psychologen gefinancierd, maar ook de prijs van gesubsidieerde koten laag gehouden, net als de prijs van een maaltijd in een studentenrestaurant. De Vlaamse regering besliste om in die budgetten te knippen: zo moet de KU Leuven 635.000 euro schrappen, de Universiteit Gent 528.000 euro.

Tine Soens (26) is verontwaardigd. “Toen ik een paar jaar terug zelf nog studeerde, kon ik terugvallen op een goedkoper kot van de universiteit en kon ik ’s middags met mijn vrienden voor een kleine prijs in het studentenrestaurant eten. Als dochter van een alleenstaande moeder waren die studentenvoorzieningen broodnodig. Het is jammer om te zien dat net op die sociale voorzieningen een pak bespaard wordt.“

“Deze Vlaamse factuurregering zegt wakker te liggen van de toekomst van onze jeugd, maar in al haar maatregelen blijkt precies het omgekeerde. Dit treft opnieuw de (meest kwetsbare) studenten, die naast een verhoging van het inschrijvingsgeld nu ook een duurdere factuur voor hun kot, hun eten en hun dokter wordt gepresenteerd. Studeren wordt niet alleen duurder op die manier, het wordt ook ontmoedigd. Terwijl het eigenlijk net het omgekeerde zou moeten zijn.”