Ondanks beloftes van de Vlaamse regeringspartij N-VA, zullen hotels en campings in de toekomst niet langer verplicht in een comfortclassificatie- of sterrensysteem moeten stappen. ‘Op die manier dreigt de kwaliteit van de toeristische accommodatie achteruit te gaan én weet de consument niet meer wat men mogen verwachten van een hotel of camping’, zegt Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a). “Zowel de sector als de consument verdient zekerheid. Resultaat is dat hotel- en campinggasten aangewezen zullen zijn op websites met beoordelingen.  Websites die evenwel commercieel zijn en geen garantie bieden voor een objectieve beoordeling van de kwaliteit van de accommodatie”.

Net voor de kerstvakantie trokken de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hun voorstel van decreet over de toeristische logies terug, omdat ze na lang aandringen dan toch oor bleken te hebben naar de vragen uit de sector. Die was duidelijk misnoegd omdat de meerderheid de verplichte comfortclassificatie wilde afschaffen. De sector vroeg meermaals een hoorzitting in het parlement om zijn verzuchtingen kenbaar te maken, maar de regeringspartijen weigerden dit.  Steve Vandenberghe drong van in het begin sterk aan op overleg met de toeristische sector en vroeg de meerderheid om het sterrensysteem te behouden. “Dit is belangrijk om de kwaliteit van de sector te garanderen. Anders dreigen we opnieuw in toestanden als Camping Cosmos of Fawlty Towers verzeild te raken. Ook voor de klant is het belangrijk om een objectieve beoordeling te hebben.”

Woordbreuk

Eind december liet N-VA-parlementslid Cathy Coudyser in een persbericht weten dat men de sector wilde tegemoetkomen in o.m. de eis inzake het sterrensysteem en trok de meerderheid zijn voorstel terug. Nu komt de meerderheid echter met een nieuw voorstel dat nauwelijks beterschap biedt. Er komt geen helder, transparant en objectief systeem van comfortclassificatie. ‘Niet alleen breekt de N-VA zijn woord en komt de meerderheid terug op afspraken met de sector, maar bovenal laat men de sector van de hotels en de campings én hun klanten in de kou staan’, besluit Vandenberghe. “Het is ook niet duidelijk waarom dit comfortclassificatiesysteem – destijds nog ingevoerd door toenmalig minister Geert Bourgeois – moet sneuvelen.  “De meerderheid in het Vlaams parlement kan hiervoor geen valabele argumentatie aanbrengen