Net voor de kerstvakantie trokken de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hun voorstel van decreet over de toeristische logies terug, omdat ze na lang aandringen dan toch oor bleken te hebben naar de verzuchtingen uit de sector. Die was onder meer boos omdat de meerderheid de verplichte comfortclassificatie – het sterrensyteem voor hotels en campings zeg maar – wilden afschaffen. De sector vroeg meermaals een hoorzitting in het parlement om zijn verzuchtingen kenbaar te maken, maar de regeringspartijen weigerden dat.

Steve Vandenberghe drong van in het begin sterk aan op overleg met de toeristische sector en vroeg de meerderheid om het sterrensysteem te behouden. ‘Dat is belangrijk om de kwaliteit van de sector te garanderen. Anders dreigen we opnieuw in toestanden als Camping Cosmos of Fawlty Towers verzeild te raken. Ook voor de klant is het belangrijk om een objectieve beoordeling te hebben.’

Eind december liet N-VA-parlementslid Cathy Coudyser in een persbericht weten dat ze de sector wilde tegemoetkomen en trok de meerderheid zijn voorstel terug. Nu komt de meerderheid met een nieuw voorstel op de proppen dat nauwelijks beterschap biedt. Er komt geen helder, transparant en objectief systeem van comfortclassificatie. ‘Niet alleen breekt de N-VA zijn woord en komt de meerderheid terug op afspraken met de sector, maar bovenal laat men de sector van de hotels en de campings én hun klanten in de kou staan’, besluit Vandenberghe.