Patricia Ceysens, de vurige VLD-fractieleidster in het Vlaams Parlement, stak het vuur aan de lont. Wij zijn tegen de huurcommissies die dienen als strijdmiddel tegen de hoge huurprijzen, zei ze. Ze pookte daarmee de klassieke ideologische en belangentegenstellingen tussen liberalen en socialisten en tussen eigenaars en huurders aan. Dat is altijd goed voor succes bij de eigen achterban. In alle partijen. Carl Decaluwe (CD&V) ging min of meer mee: ,,Met wat we nu weten van de federale beslissingen, zijn wij ook niet geneigd daartoe'', zei hij.

 Groen!, SP.A en Spirit gingen meteen in de tegenaanval. Groen! eiste prompt een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. Spirit-voorzitter Geert Lambert haalde uit naar VLD en CD&V. SP.A-fractieleidster Caroline Gennez vond het ,,merkwaardig'' dat CD&V en VLD niet gewonnen zijn voor huurcommissies ,,om de huurmarkt wat te regelen''. Ze vermoedde ook dat de minister van Wonen, Marino Keulen (VLD), ,,gezien zijn beleid van de voorbije jaren de huurcommissies ook genegen is''.

Die is daar ook voor, zo bleek later, maar in de Vlaamse betekenis. Het woord huurcommissie heeft in Vlaanderen al lang een andere betekenis. Zo'n commissie wordt er niet gezien als een middel om prijzen te blokkeren of op te leggen, maar als een overleg van huurders en verhuurders dat, zoals in Gent, vooral dient om te bemiddelen in individuele conflicten.

In de federale regering had de PS gepleit voor een huurprijsblokkering. De VLD was daar heftig tegen, de SP.A zachtjes. Ook Freya Van den Bossche zegt vandaag in deze krant dat een huurblokkering ,,geen efficiënt middel'' is. Later zwakte de PS haar eis af en verkreeg ze de mogelijkheid voor de deelstaten om een lokale huurblokkering door te voeren als huurcommissies daartoe aanleiding zouden zien.

Later op de dag verduidelijkte VLD-woordvoerder Tom Ongena dat Patricia Ceysens uiteraard niet tegen overleg is tussen huurders en verhuurders en bemiddeling in individuele conflicten. Maar huurcommissies om prijzen te blokkeren, dat is naast de kwestie, zei hij. En zo bluste hij het brandje dat zijn partij had aangestoken.