sp.a vindt dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zich met hand en tand moet verzetten tegen een bedreiging van de pensioenvoorwaarden in het onderwijs, desnoods met een belangenconflict.

De Vlaamse socialisten reageren daarmee op uitspraken van Crevits, die zich in De Zondag zorgen maakte over de afschaffing van het diplomavoordeel voor het pensioenbedrag.

Minister Crevits wil dit najaar de onderhandelingen over een loopbaanpact opstarten om het beroep aantrekkelijk te houden. Maar in De Zondag geeft ze toe bezorgd te zijn over het pensioendossier, een federale bevoegdheid.

"Deze zomer communiceerde de Pensioenminister dat het diplomavoordeel niet alleen wordt afgeschaft voor de berekening van de pensioendatum, maar ook voor het -bedrag. Dat zou betekenen dat leerkrachten minder pensioen krijgen, dat was ook voor mij even schrikken... ik wist van niets".

"In plaats van zich te verbazen over de beslissingen van de federale regering zou Vlaanderen zich met hand en tand tegen dit voornemen moeten verzetten. Er dreigt immers een lerarentekort. De pensioenvoorwaarden voor leerkrachten bedreigen, moet dan ook met alle mogelijke middelen, desnoods met een belangenconflict, bestreden worden", reageert sp.a-onderwijsspecialiste Caroline Gennez.

Haar partijgenote Karin Temmerman herinnert eraan dat de regering-Michel eerder al besliste dat de leerkrachten en kleuteronderwijzers minstens drie jaar langer moeten werken. "Nu blijkt dat ze dat voor 30 procent minder pensioen mogen doen. Dit is écht meer dan een brug te ver. Er zijn grenzen aan wat je van mensen kan vragen", luidt het. "Het pensioen is een verworven recht. Het kan niet dat deze regeringen daar aan tornen."

(BIN, POL, LOD, WDM, nl)