We juichen de beslissing van de Vlaamse Regering om te investeren in gedeeld gebruik van schoolsportinfrastructuur toe. Brugge kent op dat vlak een lange traditie en is tevreden dat Vlaanderen dat voorbeeld volgt. 

De Vlaamse regering maakt vandaag bekend 2,37 miljoen euro te gaan investeren in projecten waarbij de schoolsportinfrastructuur naschools wordt ingezet voor sportverenigingen en individuele sporters. Zowel voor infrastructuurwerken die dat mogelijk maken, als voor gedeelde exploitatievormen zullen een aantal pilootprojecten ondersteund worden.

In Brugge werken we al jaren met verschillende scholen structureel samen rond naschools verhuur ’s avonds en in de weekends. Zo hebben een twintigtal Brugse sportverenigingen een vaste stek gevonden om te trainen en wedstrijden af te werken, goed voor meer dan 1000 sporters.

De verenigingen huren de zalen aan de democratische stedelijke tarieven. Ook voor andere sportactiviteiten zijn scholen goede partners. Vanuit de Stad organiseren we al jaren kleutersportkampen in basisschool de Ganzenveer. Met het Sint-Leocollege werkten we nauw samen voor kleedruimtes voor de openwaterzwemmers in de Langerei in 2014 en 2015. Tijdens de bouw van het nieuwe wijkcentrum Daverlo, enkele jaren geleden, konden we uitwijken naar de schoolsportinfrastructuur van het KA Assebroek.

De Stad wil dan ook verdere samenwerkingen met scholen onderzoeken. Dat werd in 2013 opgenomen in het stedelijke beleidsprogramma. De steun van de Vlaamse regering kan op dat vlak extra samenwerkingsmogelijkheden creëren.

 

Overzicht gebruik schoolsportinfrastructuur door sportverenigingen in Brugge

KTA (Rijselstraat 7, 8200 Brugge)

Racing Brugge Basket
Volley Team Brugge
Freezzz Beezzz
Abada Capoeira
Karateclub Juken Hissatiu
Salsa de Brujas
Tangun Martial Arts
Team Davos inc
De Hallebardiers schermen
Fedes
+ individuele reservaties
+ sportshoppen
+ sportkampen stad

Sint-Lodewijkscollege (Magdalenastraat 30, 8200 Brugge)
Brugse badmintonclub
Blue Stars Basket
Slovo volley
Badmintonclub De Vliegenmeppers
PSV Badminton
Tafeltennisclub Dino
De Hallebardiers
Racing Brugge
+ individuele gebruikers

VTI Zandstraat (Zandstraat 138, 8200 Brugge)
Badminton De Scheve Plume
Blue Stars Basket
Los Amigos badminton
Racing Brugge Basket
+ sportshoppen