De Vlaamse regering ondertekent morgen/donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties voor Hulp en Werken voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten. Voor de periode 2016-2018 maakt de regering 450.000 euro vrij. Daarmee zet Vlaanderen de jarenlange ondersteuning van de Palestijnse vluchtelingen verder. Dat heeft Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Tine Soens (sp.a).

Vlaanderen werkt al sinds 2006 samen met de VN-organisatie en heeft er in totaal al meer dan 2 miljoen euro voor vrijgemaakt. Nu komt er dus een nieuwe driejarige overeenkomst die goed is voor een bedrag van 150.000 euro per jaar of 450.000 euro in totaal.

Daarnaast heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois ook met de ambassadeur voor Palestina, Abdalrahim Alfarra, enkele afspraken gemaakt om de banden tussen Palestina en Vlaanderen aan te halen. Zo is er onder meer afgesproken dat er volgend jaar een Palestijnse culturele week komt in Vlaanderen en dat er in Vlaanderen zal gezocht worden naar steden en gemeenten die willen verbroederen met Palestijnse steden en gemeenten.