Nog een klein jaar en dan is het zover: eind 2017 verdwijnen de ‘persoonsgebonden materies’ uit het provinciaal bevoegdhedenpakket. Wat dus betekent dat provincies zich niet meer mogen buigen over jeugd, cultuur, welzijn, sport en ga zo maar door. Dat veroorzaakt grote paniek in het middenveld. Volgens een peiling van de Koning Boudewijnstichting i.s.m. Ipsos vrezen maar liefst 7 op 10 verenigingen subsidies te verliezen. In de sociaal-culturele sector zelfs bijna 9 op 10.

De ontmanteling van de provincies is al langer de natte droom van N-VA. Maar onder Geert Bourgeois en Liesbeth Homans werd die ook concreet in gang gezet. En daarvan dreigen nu tal van organisaties het slachtoffer te worden.

De vrees van de verenigingen is immers terecht. In de voorbije jaren snoeide Vlaanderen al meermaals in het provinciaal budget. Een platte besparing die in Vlaams-Brabant o.a. de sportsector stevig trof. Straks volgt wellicht meer van hetzelfde. Want wie gelooft dat Vlaanderen de extra middelen voor de betrokken verenigingen zal reserveren? Zeker organisaties die te groot zijn voor een gemeente, maar te klein voor Vlaanderen voelen de bui al hangen. En zo wordt onze regio, de klimaatopwarming ten spijt, binnenkort weer een beetje kouder.