Tine Soens vroeg naar aanleiding van orkaan Matthew in Haïti en de erbarmelijke omstandigheden van de oorlogsvluchtelingen in Niger naar noodhulp voor de getroffen bevolking. De minister-president antwoordde op beide vragen positief.

MO* berichtte in september over de erbarmelijke omstandigheden van oorlogsvluchtelingen in Niger. Zij zijn afkomstig uit Nigeria, waar ze de terreur van Boko Haram zijn ontvlucht. Vooral kinderen zijn er uiterst kwetsbaar en net daarom is UNICEF op zoek naar 273 miljoen euro voor de meest dringende hulp. Daarnaast trok orkaan Matthew met verwoestende kracht over het eiland Haïti. Ook daar behoren kinderen tot de meest kwetsbaren van de getroffen bevolking. UNICEF schat dat ongeveer 4 miljoen kinderen dakloos zijn geworden door de gevolgen van de orkaan.

De minister-president zei in zijn antwoord dat er 100.000 euro voor Haïti werd gereserveerd. Rode Kruis Vlaanderen zal zich er focussen op het voorzien in zuiver en veilig drinkwater. 

"Met die steun is het budget voor noodhulp voor dit jaar op. Toch zijn de noden in Niger ook erg groot. Gelukkig heeft de minister de moeite gedaan om op zoek te gaan naar een extra budget van 200.000 euro om de noden ook in Niger mee te helpen ledigen."

Lees hier het volledig verslag.