KV en Racing: vaak een heel klein beetje oorlog, soms ook niet. De twee Mechelse voetbalclubs werken in de schoot van de vzw Open Stadion aan een groots opgevat sociaal project dat naar de naam Mechelse Hattrick luistert. De jeugdacademies van beide clubs zullen intensief samenwerken rond drie topics: drugpreventie, schoolsport en activering van leefloners.

Aan het werk

Een derde pijler van het project is de activering van anderstaligen die aangewezen zijn op een leefloon. "Hiervoor krijgen we de steun van het OCMW", legt Vanherp uit. "In eerste instantie zal een twaalftal mensen de Nederlandse taal aangeleerd krijgen. Daarna worden zij ingeschakeld in de werking van de clubs." Want voetbal is meer dan presteren alleen, benadrukt Vandesande. "Bij Racing zijn we er al lang van overtuigd dat voetbal meer is dan een spelletje op een grasvlakte: we willen actief meewerken aan de opvoeding van jonge mensen. Het

Hattrickproject is een fraaie hefboom om aan te tonen dat voetbal in en niet buiten de maatschappij staat."

Hier geen drugs

KV Mechelen maakte vorig seizoen van een degelijk drugpreventiebeleid een speerpunt. "Een uniek initiatief was dat, en dat brengen we nu onder in het Hattrickproject", zegt Guy Vanherp, jeugdvoorzitter van KV Mechelen. "In samenwerking met de stad zullen we onze inzichten delen met de andere sportclubs in Mechelen, te beginnen bij Racing."

School en sport

De jongeren in de Mechelse scholen warmmaken voor sport: dat is een tweede concreet werkpunt. "Scholieren zullen de kans krijgen om te proeven van sport bij de Mechelse clubs", aldus Vanherp. Een en ander zal gebeuren in overleg met de Sportdienst en het kabinet van schepen van Onderwijs Caroline Gennez (sp.a). Linda Vandesande, jeugdvoorzitter van Racing, wilt de appetijt van de jongeren onder meer aanscherpen door eigen mensen in te zetten voor de begeleiding van die activiteiten. "De spelers en de technische staf zullen een helpende hand toesteken. Ook bij KV zijn de trainers bereid om het peterschap op zich te nemen."