Het KMI besliste dat de nachtvorst van 19 op 20 april als uitzonderlijk mag bestempeld worden. Hiermee is alvast de eerste voorwaarde voldaan om de vorstschade als landbouwramp te laten erkennen. Onze landbouwminister zal nu de procedure voor een tegemoetkoming van het Vlaams Landbouwrampenfonds opstarten.

Uit de analyse van het KMI blijkt dat in 225 van de 308 gemeenten in Vlaanderen de koude uitzonderlijk was. Concreet staan er 32 van de 44 Limburgse gemeenten in die lijst.

“Ik vind het bijzonder bevreemdend dat ik in die lijst een gemeente als Herk-de-Stad niet kan terugvinden. Onze gemeente wordt vaak aanschouwd als de poort op Haspengouw en ik weet dat de schade bij onze fruittelers ook gigantisch is. Indien deze landbouwers niet in aanmerking komen voor het rampenfonds, zou dit voor hen een zoveelste slag in het gezicht betekenen”, stelt Vlaams parlementslid en Herks gemeenteraadslid Bert Moyaers.

Uit een enquête van de Boerenbond en pcfruit bleek al dat fruittelers hun schade schatten op 78% voor de appelen, 82% voor de kersen en 63% van de peren. Ook aardbeien hadden te lijden onder de kou en ook in boomkwekerijen was de schade zwaar.

Gemeenten die vandaag nog niet in de lijst van het KMI staan, kunnen ook nog in aanmerking komen, maar ze moeten eerst aantonen dat ook op hun grondgebied heel wat vorstschade is.

“Ik roep dan ook onze landbouwers op om hun schade te melden aan het stadsbestuur”, zegt Moyaers, “zo kan de gemeentelijke schattingscommissie de voorlopige schade en de oorzaak er van vaststellen.”

Het stadsbestuur zal op basis van deze voorlopige vaststellingen een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen doorgeven aan het ministerie van Landbouw en Visserij. Zij beslissen op basis van de cijfers of de schadedrempels gehaald worden.Het bestempelen van de vorst als een uitzonderlijk weersfenomeen is een eerste belangrijke stap in de erkenning als landbouwramp, maar er zijn meer voorwaarden. De erkenning van de ramp is pas mogelijk als de totale schade hoger ligt dan € 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan € 5580 bedraagt.

Naast Herk-de-Stad komen ook Hasselt, Lummen, Zonhoven, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Beringen, Peer, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Overpelt en Lommel niet in de lijst van het KMI voor.