De leden van het Vlaams parlement vielen dinsdagmiddag van hun stoel toen Fedpack, de federatie van de verpakkingsindustrie, een pleidooi kwam houden voor plastic zakjes. "Die verschrikkelijke beelden van eilanden van plastic in de oceanen komen niet van hier", was te horen bij Fedpack. "Die oceanen liggen niet in Europa."

De parlementsleden hadden gehoopt dat de federatie eerder toelichting zou geven bij de alternatieven voor plastic.
Het parlement hield dinsdag een hoorzitting over een mogelijk verbod op plastic zakjes en de invoering van statiegeld op drankverpakkingen.
"Naar de tussenkomst van Fedpack had ik het meest uitgekeken, omdat ik had gehoopt dat zij ons konden vertellen wat de toekomst van verpakking is, zoals bioplastic", zei Rob Beenders van s p.a. "Ik heb echter niks over innovatie of de verpakking van de toekomst gehoord."
Fedpack nam nadrukkelijk de verdediging van het plastic zakje op zich. "Het plastic zakje is quasi onbeperkt beschikbaar", zei voorzitter Jan Goesaert. "Petroleum is immers nog steeds in grote mate beschikbaar. We gaan nog een hele tijd voort kunnen, want men komt met steeds meer alternatieve brandstoffen voor auto's.""Het is natuurlijk logisch dat de politiek wil luisteren naar de bevolking," ging Goesaert voort, "maar het hoeft toch niet altijd zo te zijn dat men dat blindelings gaat volgen. De opinie van de consument is gevormd door wat ze op televisie zien, die plastic oceanen, maar ik constateer dat men niet bereid is te betalen en dat er veel ongenoegen is."
Na enig aandringen ging Goesaert toch in op alternatieven als papier, katoen of linnen, maar dat zijn nicheproducten volgens de federatie. Polypropyleen zou wel een oplossing kunnen zijn, maar dat is nog steeds een petroleumderivaat."Wij willen dat het restafval omlaag gaat, wij willen dat producenten hun verantwoordelijkheid nemen", zei Bart Nevens van N-VA. "Wat vandaag geproduceerd wordt, moet ook opnieuw verdwijnen en we willen geen kosten om eerst een waterzuiveringsinstallatie op te zetten. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, maar in eerste instantie de producenten."
Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van zowel het statiegeld als van een verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Over het statiegeld zou in 2018 een beslissing worden genomen.
Bron: Belga