Sterke mensen voor 26/05

Week van de Vrijwilliger

Andy JANSSENS (38), 12e op de sp.a-Kamerlijst: 

Volharding en ‘drive’ in de Boomse klei: Andy hééft het! 

De 38-jarige Andy Janssens is een van onze sterkhouders in Rupel-gemeente Boom. Hij houdt van zijn 3 schatten: zijn vrouw Tine, en zijn dochtertjes Eva (8) en Line (5), maar zeker ook van zijn werk en zijn cursisten – als maatschappelijk assistent geeft hij gedreven les in het secundair volwassenenonderwijs. Sinds 1999 is Andy politiek actief bij sp.a, en hij zetelde sindsdien zowat onafgebroken in de gemeenteraad of het OCMW. Op 26 mei staat hij op plaats 12 voor de Kamer in de kieskring Antwerpen. Maar ook in zijn vrije tijd zet hij zich in voor de gemeenschap. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger zochten wij hem op. 

-De turnkring Volharding is jouw, is jullie lange leven, heb ik begrepen?

Dat is niet overdreven, en je zegt terecht ‘jullie’: in 2006 ben ik met mijn vrouw Tine in dat mooie verhaal gestapt.

-Zomaar ineens, uit het niets?

Nee, we waren al een hele tijd betrokken bij Volharding, maar in 2006 dus, viel de turnkring plots zonder kleuterleiding. Wij hebben ons toen gesmeten om die kleuterafdeling nieuw leven in te blazen. En sinds 2009 ben ik ook voorzitter van de kring.

-Dus jij en je vrouw zijn sport-freaks?

Volharding is veel meer dan dat. Wij willen een warme en open vereniging zijn, waar letterlijk iedereen terecht kan en zich thuis voelt. We organiseren – samen met een prachtig team - geregeld evenementen om het lidgeld betaalbaar te houden, maar eigenlijk doen we dat ook om mensen gewoon samen te brengen, te verbinden. Het resultaat is een mooie, bloeiende turnkring, waar iedereen de kans krijgt om recreatief of competitief aan gym te doen.

-Een dag heeft maar 24 uur maar je bent ook nog betrokken bij ‘Curieus’? Je maakt ons euh...nieuwsgierig...

Ja, dat is een andere...fijne passie, zeg maar. Dat van die gezonde geest in een gezond lichaam, zeker? (lacht). Nee, ook dat is intussen een lang en mooi verhaal: ik ben bij Curieus actief sinds 2000 – toen was het nog het CSC – en daar doen we een heleboel dingen die, ja, hoe zal ik het zeggen, die er toe doén.

-Zoals?

 O, dat is heel gevarieerd. Zo bouwden we al eens een foto-tentoonstelling rond kinderarmoede, die schandvlek op dit zo ‘beschaafde’ land, we zamelden ook al GSM’s in voor de actie Belbos, enfin, we zitten nooit stil.

-En jullie hebben ook een nieuw soep-record?

Ja, al voor het vierde jaar hebben we met een ploeg vrijwilligers soep verkocht tijdens De Warmste Week. En bij de laatste editie hebben we inderdaad ons record verpulverd en voor 6.000 Euro (!) aan tomatensoep verkocht (meer dan 1.000 liter!). De opbrengst ging naar Welzijnsschakels, een vereniging die armoede in Boom bekampt, en naar De Klinkaard, een tehuis voor mensen met een auditieve handicap. En weet je, de positieve energie en de drive die je dan voelt... dat is met geen woorden uit te drukken.

-Je staat nu ook nog eens op de twaalfde plaats op de sp.a-lijst voor de Kamer? 

Met veel goesting en overtuiging! Want alles wat ik hier vertelde, vind ik ook terug bij mijn partij sp.a. Zekerheid, voor iedereen. Warmte, zorg voor elkaar. Daar gaat het toch om, in Boom, in de provincie, in Vlaanderen, in dit land, in Europa, in de wereld?

-Wie zijn wij om je tegen te spreken? Succes, Andy!