Het Volkscafé. De bruine kroeg. Het café in de buurt is zo vertrouwd als het frietkot op de hoek. Het zit in onze collectieve geschiedenis. Het hoort in ons landje. De sanseveria's op de vensterbank, de radio afgestemd op de vertrouwde zender, hetzelfde gezicht achter de toog, stamgasten die vast meubilair lijken te zijn: buurtcafés. Ze zijn er. En, vooral we willen ze houden.

Vandaag zijn ze bedreigde soort. Met uitsterven bedreigd zelfs.  Hoog tijd om een reddingsactie op poten te zetten. Volkskunde Vlaanderen vzw ondernam actie. Terecht. In plaats van cafés met een ziel komen er trendy, hippe bars met een koud  interieur. Op zich is daar niets mis mee. Maar een café waar iedereen elkaar kent, waar de cafébaas tijd heeft voor een praatje moet blijven. En dan is het bijzonder jammer dat er geen nieuwe uitbaters worden gevonden als een buurtcafé de deuren sluit.

Volkscafés zijn een deel van ons cultureel erfgoed. En die moeten geklasseerd worden. Caroline Gennez:" Een prima idee. Ik heb alvast een café dat op die lijst thuishoort. Café t' Sas. 't Café in Mechelen waar de sympathieke Monique achter den toog staat.  Iedereen moet daar ooit een pint gedronken hebben. "