Vierhonderd proefkonijnen


In voorbereiding op de opening (13 april 2018) werd de afgelopen weken alvast proefgedraaid. Daarbij werd de capaciteit langzaam opgevoerd. Tijdens de testweken werd begonnen met enkele middagshifts van dertig couverts. Daarna waren er drie middagen en twee avonden met zestig bezoekers en twee middagen met tachtig bezoekers. Dat is meteen de maximumcapaciteit van het restaurant. De ‘proefkonijnen’ werden aangezocht via het lokaal netwerk ‘Surplus’, waarbij tal van sociale organisaties zijn aangesloten. Van de vierhonderd bezoekers betaalde 70 procent het proeftarief van 7 euro, een kwart betaalde het sociaal tarief van 2 euro en vijf procent kwam gratis eten, via een actie in het magazine SIEN.


De twintig cursisten zijn opgedeeld in keuken- en zaalpersoneel. De twaalf cursisten in de keuken volgen een door de VDAB erkende beroepsopleiding tot keukenmedewerker. Zij werken tien weken bij VORK en volgen daarna vier weken stage in een externe horecazaak. De acht zaalcursisten volgen een programma van zes maanden, waarin ze algemene en klantgerichte competenties aanleren. In deze zes maanden krijgen de cursisten ook een gecertificeerde opleiding tot hulpkelner. Dit is volledig nieuw. Er is bij VORK steeds plaats voor twaalf cursisten in de keuken en twaalf zaalmedewerkers.


Positieve evaluatie


De bezoekers tijdens de testweken kregen de mogelijkheid een evaluatieformulier in te vullen. Daaruit blijkt dat zij zeer positief waren over het onthaal en de klantvriendelijkheid en positief over de inrichting en het eten zelf. Belangrijkste werkpunt blijkt het tempo. Voor mensen die slechts één uur pauze hebben bleek het tempo iets te laag. Uit de opmerkingen blijkt dat het nuttig was om proef te draaien. Ook kreeg het volksrestaurant zo nog enkele leuke tips over de inrichting en de bediening.


Net voor aanvang van de proefweken werd bij VORK een middaggesprek rond lokaal sociaal beleid georganiseerd, iets wat vaker zal gebeuren in samenwerking met het OCMW en Surplus. Het thema van de eerste middag was uiteraard voedsel. Naast VORK zelf kregen nog zes initiatieven de kans zich voor te stellen aan de ruim honderd deelnemers: het herverdelingsprogramma Food Act en de bijbehorende actie Lekker eten in 1-2-3 euro; de voedselbedeling van De Vaart; de maaltijden aan sociaal tarief en de maaltijden aan huis van de Kortrijkse wijkcentra; het voedselbedelingsprogramma Emmanuel; de sociale winkel Potpourri en het goedkoop restaurant Poverello. De vertegenwoordigers van Poverello benadrukten dat ze VORK helemaal niet zien als een concurrent, omdat het hier gaat om een opleidingsproject.


Ook vanuit de Kortrijkse horeca was er al interesse, omdat zaakvoerders vaak op zoek zijn naar nieuw of extra personeel. VORK kreeg tijdens de proefweken al bezoek van vertegenwoordigers van Café Fernand, BudaLys, Café Rouge, De Neerbeek, The Great Wall, Hostel Groeninghe en van uitzendbureau Mise-en-Place.


Dertien partners


Voor het opleidingsproject sloegen dertien partners de handen in elkaar. Door die unieke samenwerking wordt het mogelijk om jaarlijks 76 mensen op te leiden die aan de slag kunnen in de horeca in stad Kortrijk en omstreken. Dit is meer dan het dubbele van het huidig aantal opleidingen.


Philippe De Coene (voorzitter OCMW Kortrijk): “De horecasector heeft nood aan geschoolde en gemotiveerde arbeidskrachten. Naast een volksrestaurant, wordt VORK een professioneel opleidingscentrum waar jaarlijks 52 keukenmedewerkers en 24 zaalmedewerkers opgeleid zullen worden. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal cursisten vandaag. 13 partners uit de horecasector, arbeidsmarkt en onderwijssector bundelen de krachten en middelen om kwalitatieve opleidingen in alle vormen van werkplekleren aan te bieden. Zo verhogen we voor een aantal kwetsbare groepen hun kansen op een duurzame loopbaan, en kunnen meer knelpuntvacatures in de horeca ingevuld geraken.”


De 13 partners zijn: OCMW Kortrijk, Stad Kortrijk, Horeca Vorming Vlaanderen, VDAB, Mentor vzw, CVO VIVO (nu CREO), CVO 3 Hofsteden, CBE Open School voor Volwassenen, RHIZO Hotelschool, Centrum Leren en Werken Kortrijk en nieuwe partners Athena Campus 3 Hofsteden, Athena Campus Leren en Werken en Aura, centrum voor Deeltijds Vorming.


Alle vormen van onderwijs zijn vertegenwoordigd in dit partnerschap: volwassenonderwijs, middelbaar voltijds én middelbaar deeltijds onderwijs. VORK biedt de cursisten de mogelijkheid om ervaring op te doen in een volledig functionerend restaurant, waar dit vandaag nog in een grootkeuken gebeurt. De cursisten krijgen op die manier een opleiding tot keuken- en zaalmedewerker die perfect aansluit op de horeca-realiteit. De locatie in het centrum van Kortrijk, en vlakbij het station, maakt het bovendien een ideale opleidings- en stageplek.

Vlaamse subsidies


Op de site van voormalig tapijtenwinkel Gheysens, komt niet alleen volksrestaurant VORK, maar is er ook ruimte voor kinderopvang met 53 plaatsen voor voorschoolse opvang. Daar is immers grote nood aan in de binnenstad. De kinderopvang zal na de zomervakantie zijn intrek nemen op de tweede en derde verdieping. Verder is er ook kantoorruimte voorzien voor de administratieve diensten van OCMW en Zorg Kortrijk. Er komt een laagdrempelig Zorgpunt, waar iedereen terecht kan met vragen of voor info over de zorgdiensten in Kortrijk.


De realisatie van het volksrestaurant kost 2,2 miljoen euro, waarvan 725.000 euro wordt bijgedragen door de Vlaamse overheid. De unieke combinatie van verschillende diensten op één plek, was immers ook de Vlaamse Regering opgevallen. Daarom kreeg het project VORK na een projectoproep voor ‘investeringen in sociale infrastructuur’ een subsidie van 725.000 euro van de Vlaamse minister voor Stedenbeleid en armoedebestrijding Liesbeth Homans.


Van de achttien projecten die werden ingediend, kreeg Kortrijk de hoogste score van de jury, en daarom ook de hoogst mogelijke subsidie van 725.000 euro. De jury loofde VORK als “een inhoudelijk concreet en sterk project dat inzet op belangrijke doelstellingen, zoals de sociale tewerkstelling tijdens de bouwwerkzaamheden”.  Verder kost de kinderopvang 2,7 miljoen euro, waarvan bijna 600.000 euro wordt gesubsidieerd door VIPA. De kantoren kosten 2,75 miljoen euro.


Lekker, vers en betaalbaar


Volksrestaurant VORK telt een 80-tal zitplaatsen, en een zomerterras met een 30-tal stoelen. De keuken van VORK wordt een klassieke keuken, lekker en gezond, met verse producten en aandacht voor het gebruik van voedseloverschotten. De chef van VORK, Joost Vandenhove, is geen onbekende in Kortrijk. Hij werkte eerder in de Marquette in Marke en was chef van de Pinot Gris in Wevelgem. Hij was ook acht jaar chef bij het Parkhotel. De keuken van VORK wordt een klassieke keuken, lekker en gezond, met eerlijke en verse producten. Iedere weekdag wordt een ander accent gelegd. Maandag is marktdag en worden oude klassiekers geserveerd. Dinsdag wordt steakdag, woensdag familiedag, donderdag wereldkeuken en vrijdag visdag. Er wordt ook een unieke, vegetarische VORK-burger geserveerd en een speciale broodpudding die gemaakt is van gerecupereerde broodoverschotten.


Joost: “De klassieke keuken op grootmoeders wijze spreekt mij enorm aan. Dat zijn erg lekkere maaltijden die je zelden kookt voor jezelf. Wij geven er een gezonde, eigentijdse draai aan. Door het creëren van een aangename, losse sfeer hopen we ook dat mensen het fijn vinden om bij ons langs te komen.”

Joost doet dit samen met een hecht team. In de keuken krijgt hij versterking van Maarten en Charlotte. In de zaal staan Mieke, Julie en Adelien paraat om de cursisten die er een opleiding krijgen te begeleiden. Want VORK is in de eerste plaats een opleidingsrestaurant.


Opleidingsrestaurant


Dankzij het nieuwe volksrestaurant worden de mogelijkheden om cursisten op te leiden veel ruimer, en sluit de opleiding zelf veel dichter aan bij de realiteit. Van de 400 mensen die over de jaren heen een opleiding volgde bij VORK heeft ruim 60 procent ook een job gevonden.


De tarieven


Het volksrestaurant is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die nu niet op restaurant kunnen gaan. Bij VORK krijgen ze een gezonde, piekfijn verzorgde maaltijd en bijhorende restaurantervaring voor een tarief op hun maat. Bij VORK zijn er drie tarieven. Een kansentarief van 2 euro, een sociaal tarief van 7 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, en een marktconform tarief van 13+1 euro.

Aan de kassa staat een UiTPAS-lezer. Wie geen UiTPAS-korting heeft, betaalt het marktconforme tarief van 13+1 euro. Wie het sociaal tarief heeft, betaalt 7 euro. Wie kortring krijgt als lid van het OCMW/Sociaal Huis betaalt 2 euro. Mensen die een leefloon krijgen en in het bezit zijn van een UiTPAS, kregen een brief om hen op de hoogte te brengen van het tarief in het volksrestaurant.


Gebouw en inrichting


De realisatie van VORK betekent een duidelijke meerwaarde voor de heropleving van de binnenstad. Er is de functionele meerwaarde door de invulling van verschillende soorten dienstverlening op een centrale en toegankelijke locatie, en tegelijk ook de meerwaarde voor het architecturaal uitzicht van de binnenstad. Met de kleurrijke, keramische zuilen op het dak – die een kroon voorstellen - is VORK een echt herkenningspunt geworden in de binnenstad. Opvallend op de gelijkvloerse verdieping zijn de grote glaspartijen, waardoor de gasten in het restaurant een ongehinderd zicht hebben op het straatbeeld en omgekeerd.


Voor de interieurinrichting en het meubilair van VORK, deden we beroep op de sociale meubelopknapperij Stal 13 en de sociale werkplaats Constructief. VORK kreeg een industriële look aangemeten, met respect voor het verleden en de ziel van het vroegere pand Gheysens. Oud parket werd zorgvuldig uitgebroken en hergebruikt voor de tafels, oude rioolbuizen werden gerecycleerd tot lampenkappen, en in de toog aan de keuken werd afgedankt keukengerei zoals messen en vorken verwerkt. De monumentale trap bleef niet alleen behouden, maar werd in ere hersteld door een kunstwerk van Tom Dekyvere. Van bovenaan tot onderaan de trapruimte werd een uniek lichtsculptuur geplaatst met 45 kleurrijke glasgeblazen modules, opgehangen aan 75.989 schakels. Hiermee verwijst de jonge, Kortrijkse kunstenaar Tom Dekyvere naar het aantal inwoners in Kortrijk, die verbonden worden door het restaurant.


Meer informatie; Philippe De Coene, 0477 45 32 32