Caroline Gennez, lijsttrekker SP.A/Spirit. ,,Het is goed dat er een positieve vibe is in Mechelen, maar er zijn nog veel blinde vlekken. Dat weigert burgemeester Somers onder ogen te zien.''

De socialisten verdwenen in 2000 voor het eerst in vijftig jaar uit het stadsbestuur. Toenmalig voorzitter Steve Stevaert stuurde jong talent Caroline Gennez vanuit Sint-Truiden naar Mechelen om de afdeling nieuw leven in te blazen. ,,De SP was hier lange tijd in zichzelf gekeerd en alleen met zichzelf bezig. Nu staat er een jonge ploeg mensen, die uit overtuiging socialist zijn en niet omdat ze zo geboren zijn'', aldus Gennez.

Wat is jullie grootste kritiek op het beleid?

Dat er te weinig evenwicht is. In het stadscentrum is er veel goeds gebeurd, en dat is ongetwijfeld een van de verdiensten van Bart Somers. Maar buiten het centrum is nog veel werk aan de winkel. SP.A/Spirit wil dat er voor elke euro die naar het centrum gaat, ook een euro naar de wijken gaat. In het centrum zie je veel politie, maar in de woonbuurten kennen de mensen hun wijkagent niet meer.

Daarnaast zijn ook de sociale en groene aspecten onvoldoende aan bod gekomen. Het stadsbestuur blijft maar verkavelen en de laatste groene ruimtes volbouwen. Voorts is de werkloosheid is met 53 procent gestegen. Blijkbaar profiteert de Mechelaar niet van de economische groei.

Mechelen ziet er toch een stuk beter uit dan zes jaar geleden?

Vooral de façade is opgeknapt, maar wie verder kijkt, ziet dat de dualiteit sterk is toegenomen. Niet enkel tussen het centrum en de wijken, maar ook tussen autochtonen en allochtonen, tussen nieuwkomers en mensen die hier al heel hun leven wonen.

Het is goed dat er een positieve vibe is, maar er zijn nog veel blinde vlekken. Dat weigert Somers onder ogen te zien. Trouwens, niet alleen Mechelen doet het goed de laatste jaren. Je ziet overal dat mensen opnieuw de neiging hebben om naar de steden terug te keren.

Wil SP.A/Spirit meebesturen?

Besturen moet de ambitie zijn van elke politicus. Maar niet tegen elke prijs. We stappen alleen in een coalitie als we nieuwe progressieve accenten kunnen leggen. De keuze voor de kiezer is in elk geval duidelijk: wie meer van hetzelfde wil, kan op Somers stemmen; wie tegen de stad is, op Vlaams Belang. En wie een progressief beleid wil, kan bij ons terecht.

Wat zijn de grootste kwaliteiten en gebreken van Somers?

Hij is heel voluntaristisch, verbaal sterk en een goede promo- en imagoman voor Mechelen. Minpunt is dat hij vaak handelt zonder te denken en politiek vaak persoonlijk en demagogisch speelt. Daarnaast vraag ik me ook af of Somers erg betrouwbaar is. Een voorakkoord sluiten met CD&V/N-VA en daarna twee CD&V-schepenen losweken uit hun partij, is toch niet erg netjes.