Caroline Gennez is ondervoorzitster van de sp.a en fractievoorzitster in het Vlaams Parlement. Na vijf passages in De slimste mens mag ze zichzelf voorlopig de slimste vrouw van het seizoen noemen.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

"Moe maar voldaan. Sinds de verkiezingen heb ik keihard gewerkt. We hebben het bestuursakkoord onderhandeld. Na de persconferentie gisterenochtend is mijn vakantie begonnen."

Wie zijn uw helden?

"Ik heb er eigenlijk maar één: Nelson Mandela. Daar heb ik altijd een ongelooflijke bewondering voor gehad. Ik ontmoette hem eens in Zuid-Afrika. Hij is een stuk in de tachtig, maar wat een kracht en schoonheid straalt die man uit."

Aan wie ergert u zich?

"Ik heb een hekel aan wie schone schijn ophoudt en platgetreden paden bewandelt. Ik kan niet tegen onoprechte mensen."

Lijkt u het meest op uw vader of uw moeder?

"Iedereen zegt dat ik als twee druppels water op mijn moeder lijk. Maar qua karakter heb ik meer van mijn vader."

Wat is uw grootste angst?

"Het allerergste is eenzaamheid. Ik heb ook eens gedroomd dat ik geen stem meer had. Dat moet verschrikkelijk zijn, want ik maak graag geluid."

Wat is uw favoriete voorwerp?

"Mijn douche."

Bidt u soms?

"Dat overkomt me nooit. Ik ben te rationeel, vrees ik."

Voelt u zich aantrekkelijk?

"Ik voel me goed in mijn vel, maar niet per se aantrekkelijk."

Wat is uw definitie van liefde?

"Je op je gemak voelen. Iemand heel graag zien, nog meer dan graag gezien te worden."

Waar schaamt u zich voor?

"Voor onrecht. Als politicus schaam ik me ook voor wantoestanden waar ik weinig aan kan doen. Dat is geen plaatsvervangende, maar echte schaamte."

Wanneer hebt u het laatst gehuild?

"Ik heb een vreemd kantje: ik word zeer emotioneel bij sportwedstrijden. Als Justin Henin na Roland Garros de beker in de lucht steekt, schiet ik vol."

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Ik wou dat ik wat minder chaotisch en wat meer creatief was. De kunst van het scheppen zou ik iets meer willen beheersen."

Van wie hebt u het meest geleerd?

"Eigenlijk gewoon van de mensen. Je wordt wie je bent door wat je oppikt in gesprekken. Concreet leer ik erg veel van huisbezoeken."

Wat is uw grootste mislukking?

"Mijn gerateerde tenniscarrière. Vanaf mijn tiende zat ik op de tennisschool, maar op mijn veertiende bleek dat ik door een hernia moest stoppen met tennissen. Ontzettend jammer."

Welk leed hebt u anderen aangedaan?

"Mijn ouders heb ik leed aangedaan door uit hun buurt te verhuizen. Ik zie hen veel minder nu."

Waaraan bent u het meest gehecht?

"Aan vriendschap."

Waar zou u het liefst wonen?

"In Mechelen, maar dan met een Zuid-Afrikaans klimaat. In Zuid-Afrika zou ik wel oud kunnen worden. Het is een ongelooflijk land. Een culturele smeltkroes, maar ook een getraumatiseerde natie. Het volk gaat er op een sterke manier mee om. En wij hier maar communautaire discussies voeren."