Na een intensief participatief traject heeft ontwerpbureau Carve op donderdag 29 juni 2017 het voorontwerp voor het skatepark Blaarmeersen voorgesteld. Het plan werd enthousiast onthaald door de skate-community, slechts enkele details moeten nu nog worden scherpgesteld. In september 2017 wordt het bestek uitgeschreven voor de aanbesteding van de design & build opdracht.

Stad Gent wil in de Blaarmeersen, tussen het Huis van de Sport en de Topsporthal best uitgeruste skatepark van het land bouwen met een totale oppervlakte van 3000 vierkante meter. De opdracht om een voorontwerp uit te tekenen voor het nieuwe skatepark aan de Blaarmeersen werd eind april 2017 gegund aan het Nederlandse Carve. Samen met de Stad Gent en Farys zette het ontwerpbureau een inspraaktraject op om de skate-community bij de ontwikkeling van het ontwerp te betrekken

Via verschillende kanalen verzamelde Carve input van Gentse skaters. Er werden in mei en juni 3 participatiemomenten georganiseerd, waar het mogelijk was van gedachten te wisselen met de ontwerpers. Stad Gent lanceerde ook een online enquête om te polsen naar de precieze voorkeuren van de skate-community. Daarnaast werd opgeroepen om via de facebookpagina Skatepark Blaarmeersen inspiratiebeelden en referenties te delen.

Schepen van Sport Resul Tapmaz : 'De inspraakmomenten waren zeer waardevol. Er was veel volk aanwezig en iedereen kon zijn of haar ongezouten mening, suggesties en opmerkingen kwijt. De expertise rond hoe een skatepark er moet uitzien is aanwezig bij de Gentenaar, het is dan ook logisch dat we er gebruik van maken.'

Het voorontwerp

Het skatepark is opgebouwd uit zes verschillende vlakken, met elk zijn eigen thema.  

  • Het eerste vlak is gereserveerd voor het gebouw dat in een tweede fase een invulling krijgt. Het tweede omvat streetobstacles zoals quarters, een funbox met rails, chinabanks, sloped ledges en stairs.
  • Een derde vlak is ingericht als skateplaza: hier zijn lagere obstakels met manual pads, curbs, ledges, rails en trappen.
  • Het vierde en vijfde vlak overlapt elkaar en zijn voorzien van een bowl met hips en corners met ook nog wat streetelementen en een kids area.
  • In de kids area zijn de wat kleinere streetobstacles te vinden en een brede quarter om snelheid te kunnen maken.  
  • Een zesde vlak is ingericht als freerun area met betonnen obstakels van verschillende hoogtes, verbonden met stalen buizen.

Alle vlakken grenzen aan een groot vrij grondvlak. Door gebruik te maken van de vele banks en quarters is het mogelijk om door het hele park heen verschillende lines te rijden. Via verschillende paden is het skatepark vlot toegankelijk, er zijn fietsparkeerplekken, zitplekken en vuilbakken voorzien.

De feedback op de presentatie van het voorontwerp  wordt momenteel nog verwerkt. Vrijdag 7 juli 2017 wordt het definitieve voorontwerp gecommuniceerd via de facebookpagina Skatepark Blaarmeersen.

Het verdere parcours

'Ook in het verdere parcours willen we de skate-community nauw betrekken' zegt Resul Tapmaz. 'Er zal een ontmoeting worden georganiseerd met de uitvoerder van het ontwerp wanneer deze is aangesteld en er worden meerdere werfbezoeken gepland om de ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen.'

  • Juli 2017: opmaak bestek design en build
  • Oktober 2017: aanstellen projectpartner design en build
  • November 2017: start opmaak detailontwerp
  • December 2017: indienen bouwaanvraag
  • Voorjaar 2018: start van de werken