Leraar is het belangrijkste beroep ter wereld, maar in Vlaanderen schijnt de job steeds minder aantrekkelijk te worden. “Als we niet ingrijpen, zijn er in 2025 bijna zestigduizend leraren te kort om onze kinderen en kleinkinderen goed onderwijs te garanderen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, zeggen Caroline Gennez en Steve Vandenberghe.

“Een goed leven begint bij goed onderwijs, en daarvoor hebben we goede leraren nodig. Hoog tijd om opnieuw te investeren in meer ontspannen, uitdagende en boeiende lerarenloopbanen”, lichten Caroline Gennez en Steve Vandenberghe toe. “Daarom hebben we een actieplan klaar om de opleidingen en loopbanen van onze leraren opnieuw aantrekkelijk te maken, met het principe van de vliegtuigloopbaan als uitgangspunt.”

Het voorstel van de vliegtuigloopbaan bestaat uit drie fases: een startbaan, een zenitbaan en een landingsbaan.

Tijdens de eerste vijf jaar van de loopbaan krijgen leraren een startbaan: een vaste opdracht, verbonden aan een scholengemeenschap. Ze krijgen de tijd om zich in te werken en krijgen meer ruimte voor bijvoorbeeld lesvoorbereidingen en begeleiding. Eens volledig ingewerkt stappen leerkrachten over op de zenitbaan, die hen de volle bescherming van de huidige vaste benoeming geeft en volop inzet op de lesopdracht. In het vooruitzicht van hun pensioen wordt leraren dan de mogelijkheid gegeven om over te stappen op een landingsbaan, waarbij ze hun lesopdracht - als ze dat willen - afbouwen om zo hun opgebouwde expertise ter beschikking te stellen van het hele schoolteam of zelfs een groep scholen.