Naar aanleiding van de Pano-reportage vorige week over de wantoestanden in de commerciële ouderenzorg, diende Jan Bertels in het Vlaams Parlement een voorstel voor betaalbare en kwaliteitsvolle rusthuizen in.

“De Vlaamse Regering moet snel werk maken van een correcte financiering, zodat die beter aansluit bij de reële zorgnoden”, legt Jan Bertels uit. “Dat moet leiden tot extra personeel en betere zorg voor de ouderen in een rusthuis.”

Daarnaast eist Jan Bertels financiële en bestuurlijke transparantie, nadat dinsdag in de commissie Welzijn duidelijk werd dat de overheid onvoldoende zicht heeft op welke bedrijven en geldstromen schuilgaan achter bepaalde woonzorgcentra. “Samen met een clausule voor sociaal verantwoord ondernemen moet dit in de toekomst voorkomen dat bedrijven winstmarges gaan hanteren die nefast zijn voor de kwaliteit van de zorgverlening”, zegt Jan Bertels.

“En er is ook nood aan meer controle op misleidende reclamefilmpjes die in de Pano-reportage gehekeld werden”, besluit Jan Bertels.