De plannen voor de heraanleg van ’t Zand werden vorige week uitvoerig voorgesteld. Bij de vernieuwing van dit plein hoort ook, zoals toen vermeld, ook een bescheiden collector’s item in de vorm van een boek.  Deze ochtend heb ik dit boek voorgesteld aan de pers en heb ik aan de handelaars op ’t Zand al de eerste exemplaren mogen uitdelen. 

Als burgemeester ben ik trots te mogen zeggen dat dit boekwerk – op de druk na – volledig in eigen huis werd gemaakt. Het uitdenken van het concept, de redactie en de lay-out waren volledig in handen van onze eigen stadsmedewerkers.

Deze exclusieve publicatie vertelt het verhaal van een eeuwenoud plein en hoe een vernieuwing ervan zich opdrong.  Het is het relaas van een het grootste plein van onze stad: hoe het door de eeuwen is geëvolueerd, hoe een complete vernieuwing zich opdrong en hoe wij als stadsbestuur te werk zijn gegaan om de renovatie te verwezenlijken.

De uitgave neemt u mee terug in de tijd: van de zandige ondergrond uit de dertiende eeuw tot de heraanleg van begin jaren 80 van de vorige eeuw.

Omdat het plein niet meer over de uitstraling, de kwaliteit en de mogelijkheden beschikte dat het verdient, besloot het stadsbestuur over te gaan tot een complete vernieuwing. Om dit te bereiken werd een intensief parcours afgelegd. Het boek vertelt over dit proces en behandelt hoe we gekomen zijn tot het uitschrijven van een Europese ontwerpwedstrijd, wie de juryleden waren, welke vijf ontwerpen de finaleronde hebben gehaald en welk concept uiteindelijk werd uitgekozen. De zorgvuldig gekozen illustraties zetten dit alles extra in de verf.

Dit werk beschrijft tevens de weg die werd afgelegd van het winnende ontwerp naar een definitief plan. Er werd immers een groot en divers aantal stemmen gehoord en heel wat gegevens verzameld om een breed draagvlak te bereiken. Het resultaat wordt een kwalitatief plein; een volwaardig onderdeel van de binnenstad met een frisse en hedendaagse uitstraling, een lichte en functionele locatie waar jong en oud zich thuis voelen. Een levendige, aantrekkelijke plek voor activiteiten met en ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers.

Ik hoop dat dit werk een mooie plaats krijgt in uw boekenkast of op uw koffietafel en dat u er regelmatig nog eens naar teruggrijpt. Wij hebben er alleszins alles aan gedaan om u zover te krijgen.

Het boek wordt vanaf maandag 22 februari a.s. voor het grote publiek aan de prijs van 5 euro te koop aangeboden in IN & UIT in het Concertgebouw, ’t Zand 34.

IN &UIT is open van maandag tot zaterdag van 10 u. tot 17 u. en op zon- en feestdagen van 10 u. tot 14 u.