We starten binnenkort een nieuw wielerhoofdstuk, een project van minstens vijf jaar waarmee we één van de volkssporten bij uitstek willen laten opleven in een groot deel van West-Vlaanderen.

Om dat vorm te geven, grijpen we terug naar de geschiedenis, naar de wedstrijd die in 1943 voor het eerst werd gereden, grote kampioenen aan de start bracht en ook op de erelijst telt. Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Peter Post, de namen van deze oud-winnaars zijn bekend. Komende donderdag openen we in het Stadsarchief een pop-uptentoonstelling waarin we dieper ingaan op het verleden van die koers, met ook aandacht voor Brugse prestaties van onder meer Leon Vandaele, Hilaire Couvreur en niet in het minst ook van Guido Reybrouck. De historiek van de Elfstedenronde is in Brugge trouwens niet vergeten. In de wijk Christus Koning, waar de Elfstedenronde ooit jaren finishte, staat op 17 en 18 juni het buurtfeest in teken van deze wedstrijd.

Ook in editie 2017 krijgen we minstens één Brugse renner aan de start. Neoprof Kevin Deltombe staat aan de start met Sport Vlaanderen-Baloise. Of ook Jens Keukeleire- die andere Brugse renner die recent de Belgium Tour won in het shirt van de nationale selectie- aan de start komt, is nog onzeker.

Niet onbelangrijk bij de start van een nieuw wielerverhaal is de koppeling met breedtesport. Het was en is de intentie van de Stad, en ook organisator Golazo en de wielerbond zullen dat wellicht graag onderschrijven, om de profwedstrijd als kapstok te gebruiken om veel mensen aan het fietsen te krijgen.

De voordelen van fietsen zijn, zowel voor de gezondheid als vanuit mobiliteitsoogpunt, ruim bekend. We mikken daarom op zaterdag op verschillende niveau’s, van gezinnetjes over recreatieve fietsers tot echt sportieve fietsers.

Wie graag de link legt naar het verleden kan ook aan de slag in een retrokoers op zondagochtend. In de Brugse binnenstad is dat, gelet op de erkenning als werelderfgoed, een beetje thuiskomen.

 

meer info vind je hier.