Lees mijn volledige tussenkomst via deze link of de pdf onderaan.

Op de gemeenteraad werd het Informatieveiligheidsbeleid van de stad goedgekeurd. Het document beschrijft hoe de stad omgaat met de data die ze van ons heeft en hoe ze die zal beveiligen.

Tom Bogman, gemeenteraadslid voor sp.a plaats wel enkele kanttekeningen: “In tijden waarin we steeds meer data verzamelen van burgers, mogen we het belang van dit document niet onderschatten. Ook in Dendermonde duiken er steeds meer en meer slimme ANPR-camera's op die ons 24u op 24u volgen. Als netbeheerder Fluvius onze verlichtingspalen overkoopt is dat niet om de defecte lampen efficiënter op te sporen, maar om die palen te voorzien met allerlei slimme spitstechnologie van Proximus of Trafiroad.”

Bogman pleit ook voor een hogere bewustwording rond dataveiligheid en privacy bij beleidsmakers en administratie. Ook waarschuwt hij voor onder meer camera’s die voorzien zijn van gezichtsherkenningstechnologie, iets wat voorlopig niet mogelijk is onder de Belgische wetgeving.

“We geven bovendien onze inwoners een vals veiligheidsgevoel als we stellen dat elk veiligheids- of overlastprobleem zal opgelost worden door een camera te plaatsen. België heeft gelukkig nog geen weerzinwekkende actieve massasurveillance zoals in bv. China. Dit is dan ook geen pleidooi tegen camera’s. Wel een pleidooi om waakzaam om te springen met de data die de stad verzamelt, wie er toegang tot heeft en hoe het stadsbestuur en politie die zal gebruiken”, besluit Bogman.

Meer info:
Tom Bogman – 0476 818 218