Aan de cafétoog hoort men het soms als men over politiek spreekt, ook gemeenteraadsleden durven het aan te kaarten: Kortemark heeft een te grote schuldenlast. Zever of niet?

Akkoord, Kortemark heeft heel wat schulden en inderdaad, die schuldenlast is iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten, maar is verre van uitzonderlijk te noemen. We moeten alles in perspectief plaatsen: moest de gemeente beslissen om ineens alle ontvangsten op te potten en niets meer uit te geven – wat onmogelijk is natuurlijk – dan zou het halverwege het tweede jaar volledig schuldvrij zijn. Vergelijk dat met je persoonlijke situatie, de kans dat je wil ruilen met de gemeente is groot…

De financiële gezondheid van de gemeente heeft niets te zien met het rechtvaardig innen van belastingen, want je moet zelfs geen socialist te zijn om te zien dat daar het schoentje knelt. Per jaar ontvangt de gemeente ongeveer 8,8 miljoen euro aan belastingen. Het is heel erg jammer vast te stellen dat de “aanvullende gemeentebelasting”, op jaarbasis 664 duizend euro, een belangrijke maar heel erg onrechtvaardige fiscale pijler is geworden. Het wordt bijna een gewoonte om te besparen of extra inkomsten te halen bij mensen die vaak geen andere keuze hebben, zoals nu recent de stijging van de tarieven van de buitenschoolse kinderopvang of het quasi volledig privatiseren van ons openbaar rusthuis.