Meryame Kitir gaf gisteren haar laatste speech in de gemeenteraad van Maasmechelen. Ze geeft met veel vertrouwen het fractievoorzitterschap door aan Serdar Karali. Joke Vanderhallen zal haar plaats innemen in de gemeenteraad. 

Lees hier de intergrale toespraak.
(foto's: Mine Dalemans, HLN) 

Beste collega’s van de gemeenteraad,
Beste vrienden,

Precies tien jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in de politiek. Een totaal nieuwe wereld ging voor mij open tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Ik leerde veel nieuwe en interessante mensen kennen met wie ik sindsdien een mooi parcours heb afgelegd.  

Maasmechelen ligt me heel na aan het hart. Het is de gemeente waar ik geboren en getogen ben, waar ik school heb gelopen. En waar ik 36 jaar heb gewoond.  Voor mij is Maasmechelen een voorbeeld van een geslaagde multiculturele gemeente. Belgen, Grieken, Italianen, Marokkanen, Spanjaarden, Turken en Nederlanders leven er mét elkaar in plaats van naast elkaar.  We zitten in dezelfde scholen, we eten elkaars gerechten en delen elkaars eetgewoonten. We zijn er voor elkaar en helpen elkaar, no matter what. Veel plaatsen in ons land zouden hier nog iets van kunnen opsteken.  Helaas is dat respect voor elkaar geen verworvenheid voor de eeuwigheid.  Deze belangrijke waarden staan onder druk, onder meer door de gebeurtenissen van de voorbije maanden -  denk maar aan de aanslagen in ons land en elders –  We mogen ons niet uit elkaar laten spelen. We moeten waakzaam zijn en blijven.  


Maasmechelen is de voorbije jaren sterk veranderd. Vroeger waren er de rustige Maasdorpen en de mijnwerkerscité in Eisden. Maasmechelen was ook de armste gemeente van Limburg met de hoogste werkloosheidsgraad. In géén tijd heeft onze gemeente zich ontpopt tot een bruisende eu-regionale gemeente. We hebben zelf een shoppingstad neergepoot naast de terrils en in het centrum waarvoor men van heinde en ver komt.
Maasmechelen heeft zich een weg kunnen banen richting toekomst. Een mooie toekomst. Denk maar aan Connectera, Maasmechelen Village, het Nationaal Park Hoge Kempen. Allemaal frisse en innoverende projecten die de voorbije jaren uit de grond zijn gestampt en onze gemeente een nieuw gezicht hebben gegeven. Al deze verwezenlijkingen zijn er gekomen door partijen die op het eerste gezicht tegengestelde belangen hebben en toch gestimuleerd waren om samen te werken. Ik denk aan de natuurverenigingen, de bedrijven, de grote investeerders zoals Value Retail, de kleine handelaars en de verschillende politieke partijen. Maar Maasmechelen zou ook Maasmechelen niet zijn met al die mooie, lokale initiatieven die van onderuit opborrelen en de gemeente maken tot wat ze vandaag is. Een plek om te ontspannen, om lekker te eten, om fijn te fietsen.

 

Maasmechelen is ook lang de gemeente geweest met het laagste inkomen per inwoner en dat tij hebben we nog niet helemaal kunnen keren. We kennen ook een groot aantal kinderen dat in armoede geboren wordt. Op die twee punten is nog flink wat werk voor de boeg. Ik vraag jullie om de werkloosheid en kinderarmoede in onze gemeente zeker niet uit het oog te verliezen en bovenaan de agenda te plaatsen. In het verleden hebben we bewezen dat we tegengestelde belangen kunnen overstijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het jullie ook op deze belangrijke thema’s gaat lukken.  Weet dat jullie ten allen tijde beroep op mij kunnen doen als jullie vanuit Brussel steun kunnen gebruiken. Als volksvertegenwoordiger zal ik de belangen van alle Limburgers, dus ook deze van de Maasmechelaren, vandaag en in de toekomst blijven verdedigen.

We mogen best trots zijn op onze gemeente en wat meer vertrouwen hebben in de troeven en kansen die Maasmechelen ons, als politici, biedt.

 

Dames en heren,

 
Er rest mij enkel nog de nieuwe fractieleider van sp.a-groen te feliciteren, proficiat Serdar. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dat goed gaat doen. 

En natuurlijk ook mijn opvolgster Joke Vanderhallen wil ik hier graag vermelden. Ik ben er zeker van dat ook zij dit super gaat doen en goed omringd zal zijn.

Van Maasmechelen kan en wil ik geen afscheid nemen, daarom is dit ook geen vaarwel. Ik zal nog vaak aan Maasmechelen denken, ik zal nog vaak naar Maasmechelen luisteren, ik zal nog vaak in Maasmechelen zijn.

Bedankt allemaal voor de samenwerking de voorbije jaren.

In het bijzonder:
Bedankt diensten van de gemeenten, jullie stonden altijd klaar om mij te informeren
dank aan de gemeentesecretaris
Dank aan de verschillende partijen voor de constructieve samenwerking, ongeacht meerderheid of oppositie
Dank aan het publiek dat de gemeenteraad kwam volgen
Dank ook aan de lokale pers

Een bijzondere  dank aan mijn kiezers die me de kans hebben gegeven om vanuit de gemeenteraad mijn steentje bij te dragen voor de gemeente.

 

Mijn wortels liggen in Maasmechelen.

En zoals het gezegde zegt:
Waar het leven je ook brengt
Vergeet nooit waar je vandaan komt.

Bedankt allemaal!

En nu tijd voor taart.