“Investeren in het aantal fietsenstallingen en fietsinfrastructuur is goedkoper en neemt minder plaats in dan autoparkings.” Dit concludeert David Geerts na het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot. De minister verklaarde dat een fietsenparking 600€ kost en 1,5m² in beslag neemt tegenover 6.000€ en 25m² voor een wagen.

Bellot: “De kosten van de bouw van een stalling per parkeerplaats voor fietsen varieert in functie van de nodige bouwkundige werken. Voor een enkelvoudige stalling met een overkapping kost de bouw 600 euro per parkeerplaats voor een fiets. Voor een stalling in een gebouw, loopt de kostprijs op tot 2 000 euro per parkeerplaats voor een fiets. De aanleg van een gelijkvloerse parkeerplaats voor een wagen kost 6 000 euro, inclusief rijbaan en inkom. Voor een parkeergebouw wordt de kostprijs geschat op 15 000 euro per parkeerplaats en voor een ondergrondse parking op 25 000 euro per wagen. De nodige oppervlakte voor een fietsplaats bedraagt plusminus 1,5 m² en voor een autoparkeerplaats plusminus 23 tot 25 m².”

David Geerts: “De verschillen zijn toch wel frappant, 600€ tegenover 6.000€ voor een eenvoudige parkeerplaats voor fiets of auto of 2.000€ tegenover 15.000€ voor een overdekte plaats. Parkeerplaatsen voor fietsers nemen niet alleen een pak minder plaats in, het is als investering een stuk goedkoper. Bovendien tonen steden als Kopenhagen aan dat het creëren van extra voorzieningen voor fietsers maakt dat er effectief meer gefietst wordt en de auto meer thuis gelaten wordt. Waar wacht de minister eigenlijk nog op?” Meer info David Geerts 0475/299206