Mensen maken er zich regelmatig boos over dat in Kalmthout waardevolle gebouwen verdwijnen of zo verbouwd worden dat niet veel overblijft van het oorspronkelijk concept. Maar vaak is het dan te laat. Als we ze écht willen bewaren voor de toekomst, moeten er tijdig stappen worden gezet. Daar mankeerde het in Kalmthout aan.

Het pleidooi van Fons en Bianca heeft nu gewerkt. Nu is er dus een gemeentelijke verordening over waardevolle gebouwen in Kalmthout. Zo kan ook werk gemaakt worden van doordachte renovatie en/of verbouwing. Zonder een lijst is dat moeilijker en worden beslissingen niet altijd even consequent genomen. Het is nu aan de gemeente om inwoners goed te informeren over en te betrekken bij het opzet achter de lijst: een levend overzicht van architectuur die in onze gemeente een bijzondere plaats heeft verworven.

In Kalmthout mogen we blij zijn met nogal wat waardevol erfgoed. Een gebouw zoals het Volkshuis bvb, getekend door Eduard Van Steenbergen, kreeg na renovatie weer een nieuw leven met een cultuurcafé op het gelijkvloers en meer dan 600 activiteiten per jaar.