Al in juni 2012 liet minister van Werk Monica De Coninck weten dat ons land de essentiële arbeidsrechten voor huishoudpersoneel zou erkennen. In december vorig jaar was het dan zover, waarmee ons land meteen één van de eersten was om dit verdrag goed te keuren. Nu ook Vlaanderen dit verdrag heeft getekend, is het plaatje compleet.

“Overal ter wereld en ook in ons land maken huishoudwerksters het voor gezinnen mogelijk om hun werk en huishouden beter met elkaar te verzoenen. We willen dat deze vrouwen en mannen dezelfde rechten krijgen als alle andere werknemers in andere sectoren”, aldus Fatma Pehlivan.

FOS-socialistische solidariteit, de Noord-Zuidorganisatie van de socialistische beweging, die sinds jaar en dag de belangen van het huishoudpersoneel behartigt, reageert heel tevreden op deze nieuwe stap. Dit jaar voeren ze samen met o.a. de Algemene Centrale, Vlaams ABVV en de Socialistische Mutualiteiten campagne voor meer waardering voor het huishoudpersoneel.

“Er is in België vooral een probleem bij huispersoneel zonder papieren. Ze zijn vaak overgeleverd aan de goodwill van de werkgever. Het meest voorkomende probleem is uitbuiting: lonen die niet uitbetaald worden, minimumloon dat niet gerespecteerd wordt, het niet uitbetalen van overuren”, licht Fatma Pehlivan weten. “ Je hebt in Brussel bijvoorbeeld huispersoneel dat meer dan 60 uur per week werkt en amper 1.000 euro krijgt. Volgens de Belgische wetgeving hebben ook mensen zonder papieren recht op een minimumloon. Maar zij staan vaak zwak tegenover de werkgever omdat ze het land niet kennen of de taal niet machtig zijn, en ze ontwikkelen vaak ook emotionele banden met het gezin. Daarenboven slapen ze in het huis waardoor er nauwelijks scheiding is tussen werk en vrije tijd.”

“Deze conventie roept dergelijke wantoestanden een halt toe, en betekent een belangrijke sociale doorbraak voor deze werknemers”, besluit Fatma Pehlivan. “We zijn heel tevreden dat Vlaanderen hiermee een belangrijk signaal geeft dat recht op waardig werk geldt voor alle werknemers.”

Lees meer: Basisrechten voor huishoudpersoneel Lees meer: Rechten huispersoneel beter beschermd Lees meer: Veeg hun problemen niet onder de mat!(fos campagne)