“Terwijl de geheime militaire dienst ADIV bevestigt dat er in Syrië onderhandeld is met Koerdische strijders, blaast de minister weer warm en koud”, zegt Dirk Van der Maelen.

“Minister van Defensie Steven Vandeput heeft in het parlement altijd ten stelligste ontkend dat er voet aan grond werd gezet in Syrië”, zegt Dirk Van der Maelen. “Ook na zijn uitspraken vanmorgen zijn we niet wijzer geworden. Was de minister op de hoogte dat er Belgische militairen in Syrië op het terrein geweest zijn, of niet? En heeft hij daarvoor zijn akkoord gegeven? We vragen opheldering en snel.”

Onafhankelijke bronnen bevestigen aan de VRT dat er minstens twee geheime missies zijn doorgegaan in Syrië in 2016 en dat de minister ‘liever niet betrokken raakte’ bij de geheime missie. “Waarom hebben we eigenlijk nog een minister van Defensie?”, vraag Van der Maelen zich af. “Iemand moet toch de eindverantwoordelijkheid nemen in dit land. De minister was niet op de hoogte, of maar een beetje op de hoogte? De regering was met andere woorden ook niet geïnformeerd? Dit is niet meer ernstig. Je kan niet zomaar een missie naar Syrië sturen, ook geen geheime, zonder politieke dekking.”

“Minister Vandeput heeft in openbare zitting in het parlement altijd ontkend dat er voet aan grond is gezet in Syrië. Vandaag verwijst hij ter verantwoording naar zittingen van het Comité I achter gesloten deuren waar geen verslagen en bewijzen van zijn. Dat is wel erg gemakkelijk”, besluit Van der Maelen.