De CREG waarschuwt in het rapport dat de aanslepende onzekerheid over de kerncentrales elke nieuwe investering in elektriciteitscentrales blokkeert. De energieregulator vraagt “die onzekerheden zo snel mogelijk weg te nemen om een gunstig investeringsklimaat te scheppen.” “De conclusies zijn niet nieuw”, stelt Johan Vande Lanotte. “Al jaren roepen wij dat het langer open houden van onze kerncentrales elke investering in alternatieve productie, zoals gas of hernieuwbare productie, ondermijnt. Nochtans is het belangrijk nieuwe productievormen alle kansen te geven. Onze versleten kerncentrales smeken om hun pensioen en klimaatdoelstellingen zijn niet vrijblijvend”, zegt Vande Lanotte. “Toch kiest deze regering voor de verlenging van Doel 1 en 2.”

Vande Lanotte is meer verbaasd over het moment van publicatie. “De vraag waarom dit rapport pas vandaag gepubliceerd wordt, terwijl de datum van opmaak 4 juni 2015 is, is een bijzonder belangrijke vraag. Het debat over de verlenging van Doel 1 en 2 was op dat moment nog volop aan de gang in de Kamer. Een studie van de energieregulator over de impact van de verlenging op het investeringsklimaat is geen detail, maar levert doorslaggevende argumenten voor of tegen een verlenging”, vindt Vande Lanotte.

Volgens Vande Lanotte komt minister Marghem er door de studie weer slecht uit. “Haar imago van een minister die cruciale informatie achterhoudt, verdraait en pas na lang aandringen door de oppositie vrijgeeft, wordt hier nog maar eens bevestigd. De verlenging van Doel 1 en 2 is nog geen feit”, waarschuwt Vande Lanotte. Waarop wacht de regering om juiste beslissing te nemen? Waarop wacht de CD&V om eindelijk op haar strepen te staan en de sluiting van de oudste kerncentrales Doel 1 en 2 te eisen indien de scheurtjescentrales terug openen?