U en uw kennissen, vrienden, collega’s, sympathisanten zijn van harte uitgenodigd op de wake voor de onbekende oorlogsvrouw op 11 november van 9.30u tot 10.30u aan het vredesmonument op het Martelarenplein. Vrouwen maken onlosmakelijk deel uit van oorlog en gewapende conflicten: de impact op het leven van vrouwen en hun rol  in oorlogstijd en vredesopbouw wordt vaak onderbelicht. Op 11 november wil de stad Leuven de onbekende oorlogsvrouw gisteren en vandaag de hulde brengen die ze verdient.

Sinds 2002 herdenkt de stad Leuven op 11 november, Wapenstilstand én Nationale Vrouwendag, de 'onbekende oorlogsvrouw'. In oorlogs- en conflictgebieden en in de vredesprocessen spelen vrouwen als moeder, dochter, echtgenote, verzorger, vrijheidsstrijder... een belangrijke rol die vaak onderschat wordt.

Het stadsbestuur van Leuven nodigt iedereen uit om 9.30 uur aan het vredesmoment op het Martelarenplein om stil te staan bij vrouwen in oorlogstijden. In samenwerking met woordkunstenaars van SLAC vertelt een vluchtelingenvrouw haar verhaal.

Dat LEuven haar rol als vredesstad opneemt ontgaat de Vrouwenraad niet: de voorbije jaren kregen volgende Leuvense vrouwen de titel van vredesvrouw: Jeanne Devos, Lieve Snellings, Marianne Van de Goorberg, Ria Convents en Maria Donvil.

Professor Internationale en Europese Studies Katlijn Malfliet werd in 2017 door de Vrouwenraad uitgeroepen tot 'vredesvrouw 2017' en wordt hiervoor door het stadbestuur op 11 november in de bloemetjes gezet. De eretitel staat voor een grotere rol van de vrouwen als vredesstichters en een grotere bescherming van vrouwen in tijden van oorlog.

Denise Vandevoort
schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking.