Oppositiepartij sp.a wil woensdag in het Vlaams Parlement een spoedresolutie indienen waarin de partij aandringt op een onmiddellijke stopzetting van alle handel in strategische goederen met Saoedi-Arabië. Dat zegt Vlaams parlementslid Tine Soens aan Belga.

Met de terreurdreiging en de executie van 47 mensen afgelopen weekend is het onbegrijpelijk dat er wapens en militaire goederen worden uitgeleverd aan Saoedi-Arabië of aan Syrië. We kunnen niet in België de strijd aangaan met terreur en ondertussen wel vrolijk handel drijven in wapens met dergelijke landen", zegt Soens.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder op de dag verstaan dat hij niet wil weten van een algemeen verbod op wapenexport naar Saoedi-Arabië. "Elk geval wordt apart zeer kritisch bekeken", klonk het in De Ochtend.

Volgens Soens verschuilt Bourgeois zich ook achter het wapenhandeldecreet. "Hij zegt dat er geen rechtsgrond voor een embargo is, maar dat klopt uiteraard niet. Er is vandaag een administratieve praktijk om wapenhandel naar bepaalde landen (zoals Egypte en Jemen) on hold te zetten. Waarom kan dat dan niet voor Saudi-Arabië? Trouwens, hoe een regering omgaat met wapenhandel, daaraan is af te meten hoe menens het hen is met mensenrechten", besluit Soens.