De SP.A vindt minister-president Geert Bourgeois niet consequent en pleit voor een wapenembargo.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft in november 2014 een vergunning voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië toegekend die bijna identiek is aan een dossier dat hij begin dit jaar heeft geweigerd, zegt Vlaams Parlementslid Tine Soens (SP.A). Het gaat om de uitvoer van militair beschermingsmaterieel. 'Aangezien het om zulke specifieke producten gaat, vermoed ik dat het om een opvolglevering gaat van hetzelfde materieel', zegt Soens.

Zij vindt Bourgeois daarmee niet consequent. 'Als er nu argumenten zijn om te weigeren, dan waren die er in november 2014 ook al', klinkt het. 'Het enige nieuwe element is de oorlog in Jemen, maar het is niet zo dat de regio in 2014 nog niet in brand stond, of dat er toen nog niet gerapporteerd werd over mensenrechtenschendingen.'

Sterker nog, in mei 2014 werd een vergunning voor doorvoer van gepantserde voertuigen van Zuid-Afrika naar Saudi-Arabië geweigerd, met net de spanningen en de mensenrechtenschendingen in de regio als argument. De oorlog in Jemen was toen nog niet losgebarsten.

Het kabinet-Bourgeois antwoordt daarop dat wapenvergunningen individueel worden bekeken. In mei 2014 was er het risico dat de pantservoertuigen ingezet zouden worden in het conflict in Bahrein. Dat gevaar was er niet met de uitvoer van militair beschermingsmaterieel.

Voor Soens is de zaak een extra argument om embargo's tegen specifieke landen mogelijk te maken. Het wapendecreet is daar nu niet duidelijk over. Soens legt vandaag in het Vlaams Parlement ook een resolutie voor om te vragen dat Saudi-Arabië op de on hold-lijst terechtkomt, waardoor het leveren van wapens niet meer mogelijk is. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is geen voorstander van een wettelijke on hold-lijst en vindt zijn manier van werken, waarbij vergunningen gewoon worden geweigerd, meer efficiënt. (wwi)

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard, 2 februari 2016.