Coderdojo is een internationaal initiatief dat kinderen en jongeren op een speelse manier leert programmeren. Helemaal gratis zetten vrijwillige coaches hun beste beentje voor om onze kinderen wegwijs te maken in de wondere wereld van websites, games, apps en software. Als landelijke gemeente mogen we best fier zijn dat we onze kinderen hier zo een kans kunnen bieden. Eigenlijk vullen ze een lacune op in het onderwijs, waar compatutioneel denken nog niet echt aanbod komt, en zo bereiden ze kinderen en jongeren voor op de digitale toekomst die onvermijdelijk is. Dat beste beentje mag trouwens letterlijk worden genomen. De vrijwilligers stimuleren, leggen uit en doen voor, uiteraard, maar ze steken er bij gebrek aan serieuze ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid ook nog eens hun eigen geld in. Fruitsap en koekjes bijvoorbeeld voor tijdens de pauze worden - vanuit het hart en engagement - met de glimlach uit eigen zak betaald. 

De beslissing van de Vlaams minister om dan alle middelen voor leren programmeren aan slechts één betalend privé-initiatief te geven, komt dan ook bij deze vrijwilligers bijzonder hard aan, zegt sp.a-ster Anja Vanrobaeys. Een kaakslag voor hun inzet en engagement. Uiteraard moet de ondersteuning vanuit de overheid voor leren programmeren worden toegejuicht, stelt Anja Vanrobaeys, maar waarom worden die middelen niet op een transparante manier verdeeld rekening houdend met bestaande aanbod. Samenwerken en kennis delen zijn net ankerpunten van innovatie.

In ieder geval hoop ik dat de gemeenteraad mijn motie goedkeurt. Coderdojo Erpe-Mere en hun vrijwilligers verdienen dat respect, besluit ze.