En eindelijk maatregelen te treffen! Dat is mijn reactie op het rapport van het Planbureau en de voorstellen die minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) daaraan koppelt. Dat het economisch slecht gaat, is immers deels te wijten aan een gebrekkige daadkracht van de regering.

Dat de economische groei stilvalt en de inflatie in België tot de hoogste in Europa behoren, is niet enkel te wijten aan de internationale conjunctuur. "Er zijn ook andere oorzaken: het gebrek aan bestuur, het monopolie van Electrabel en de onwil van de regering om in te grijpen op de prijzen.

Ik hekel het "non-beleid" van de regering, terwijl de werkloosheid voor het eerst sinds lang zal toenemen en de economische groei slabakt.
Het wordt stilaan een schier onmogelijke taak om de begroting dit jaar in evenwicht te houden. De minderinkomsten zullen tegen oktober 2 miljard euro bedragen. Ondertussen blijft Didier Reynders zitten, veegt de staatssecretaris voor Begroting de problemen onder de mat en heeft de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding niet veel te zeggen of te doen.
Want wat gebeurt er inzake strijd tegen de fiscale fraude? De sp.a is het ermee eens dat de overheid kan worden afgeslankt. Maar waarom begint men er dan niet aan? Van Quickenborne zit zelf al een aantal jaren op vereenvoudiging, maar wat is er vereenvoudigd?