287.613 Vlamingen kregen vorig jaar een waterfactuur zonder één druppel water te verbruiken. Dat zijn er bijna twee-en-een-half keer meer dan in 2015. Het gaat o.a. over ouderen die in een rusthuis verblijven en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die een tijdje in het buitenland studeren of werken, of mensen die lange tijd in het ziekenhuis verblijven. “De Vlaamse regering moet dit onrecht wegwerken”, zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a).

In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht (abonnementsgeld) tussen 22 en 70,40 euro aan hun watermaatschappij zonder dat ze één druppel water verbruikten. In 2016 hervormde de Vlaamse regering de waterfactuur en voerde ze een vastrecht in dat voor elke drinkwatermaatschappij hetzelfde is: 106 euro (100 euro plus 6% btw). Per gedomicilieerde wordt dat bedrag met 20 euro verminderd. Zodoende betaalt een alleenstaande 86 euro per jaar, een gezin van drie 46 euro (excl. btw) en een gezin van vijf helemaal niets. Dit vastrecht betaal je sowieso, ongeacht of je water gebruikt of niet.

“Onrechtvaardig”

Vorig jaar kregen 287.613 Vlamingen, onder wie 20.779 Limburgers, een waterfactuur van minstens 86 euro zonder dat ze één druppel water hebben verbruikt. “Dat zijn er bijna twee-en-een-half keer meer dan in 2015, toen het er 117.591 waren”, zegt Beenders.

“Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van vijf personen nul euro en iemand die helemaal geen water verbruikt en niet in zijn woning gedomicileerd staat minstens 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand?”, vraagt Beenders zich af. “Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, moet iedereen dat op een correcte manier doen.”

Beenders wijst er op dat drinkwatermaatschappijen geen enkele kosten hebben aan een abonnee als die geen water verbruikt. “De meter zelf is al betaald bij de aansluiting”, zegt hij. Bovendien is afsluiting (en latere heraansluiting) op het waternet geen alternatief want dat is vele malen duurder dan de aansluiting te behouden, ook al wordt er geen druppel water gebruikt.

Aanpassing nodig

De Hasselaar vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) na de lopende evaluatie van de samenstelling van de waterfactuur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet. “En als je geen druppel water verbruikt, moet je ook geen factuur krijgen. Dat lijkt me evident.”