De waterfactuur bestaat uit drie delen. Er is de prijs van het drinkwater, maar er is ook de bijdrage die we betalen voor de aanleg van rioleringen (de gemeentelijke bijdrage) en de bijdrage die we betalen voor de zuivering van het water (dat is de bovengemeentelijke bijdrage). De twee laatste componenten, die gemiddeld 54 procent van de waterfactuur uitmaken, werden net verhoogd door deze Vlaamse Regering met gemiddeld 100 euro per gezin. Dit verzwijgt minister Schauvliege in haar communicatie.

“Het is makkelijk om eerst 100 euro meer te vragen en vervolgens 20 euro terug te geven. Het resultaat blijft een stijgende waterfactuur voor alle Vlamingen”, zegt Rob Beenders.

Het gaat in deze niet op om over een ‘gemiddeld gezin’ in Vlaanderen te spreken. En dat doet minister Schauvliege wel degelijk. De watertarieven voor drinkwater verschillen heel erg van regio tot regio. Een koppel met drie kinderen in Heusden-Zolder, krijgt een heel andere waterfactuur dan hetzelfde type-gezin in Antwerpen.

De nieuwe tarieven voor het drinkwater zijn in het bijzonder nadelig voor huishoudens die weinig water verbruiken, zeker als het om singles en gepensioneerden gaat. Ook de mensen die vandaag erg bewust omspringen met drinkwater en zoveel mogelijk regenwater gebruiken in het huishouden, zijn de sigaar.

“De keuze om gezinnen korting te geven op basis van gezinsgrootte is onrechtvaardig”, zegt Rob Beenders. “Nog voor een druppel water verbruikt werd, zal een single of een alleenstaande moeder met kind al een stuk meer betaald hebben dan een koppel met drie kinderen. Dat is fundamenteel oneerlijk. En bovendien niet van deze tijd. Vele gezinnen zijn vandaag nieuw samengesteld. Co-ouderschap is al lang geen uitzondering. Als kinderen gedomicilieerd werden bij de moeder, zal de vader de volle pot betalen, want jammer genoeg geen recht hebben op korting.”

Minister Schauvliege zwijgt in alle talen over die Vlamingen die vandaag moeite hebben de waterfactuur te betalen. Rob Beenders: “Dat is bewust, want daar valt weinig goed nieuws te rapen. Onderzoek toont zwart op wit aan dat niet alle Vlamingen in waterarmoede vandaag een sociaal tarief genieten. Toch breidt de minister deze groep niet uit en het sociaal tarief zoals het vandaag bestaat stijgt sowieso.”