Bruno Tobback: “Een paar jaar geleden ben ik van een rots getuimeld tijdens het klimmen. Ik had zware verwondingen, met ook nog eens allerlei complicaties. Als ik niet verzekerd was, had die val me ongeveer 10.000 euro gekost. Zonder verzekering kost een bevalling zeker 5.000 euro - gesteld dat alles naar wens verloopt. Een pacemaker zou 20.000 euro kosten. Niemand met een modaal inkomen, en zelfs niet met een relatief hoog inkomen, kan dat soort kosten alleen dragen. Zonder ons systeem van collectieve gezondheidszorg zouden jonge koppels eerst tien jaar moeten sparen voor ze zich een bevalling kunnen permitteren.”

Uit een onderzoek van professor Elchardus blijkt dat 83 procent van de Belgen tevreden is over onze gezondheidszorg.

Paul Callewaert: “Achter die hoge tevredenheid schuilt echter het gevaar dat mensen ons systeem van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg vanzelfsprekend gaan vinden. Dat ze gaan denken dat het er altijd zal zijn.”

Bruno Tobback: “Partijen die aansturen op forse besparingen in de sociale zekerheid moeten ook maar durven zeggen tegen jonge mensen dat een bevalling een pak duurder wordt. Of tegen ouderen dat hun pensioen een pak lager zal uitvallen. Dan moeten ze durven zeggen tegen zieke mensen dat ze een pak meer moeten betalen voor hun medicijnen en hun behandeling.”

Eigen schuld, dikke bult?

Er gaan stemmen op om mensen die roken, te veel drinken of te veel wegen zelf te laten opdraaien voor hun ziektekosten. Bruno Tobback: “Dat is de dood van de solidariteit. De essentie van een collectief verzekeringssysteem is dat we niet kop per kop de risico’s bepalen en daar een prijs op gaan plakken. Of dat nu risicogedrag vroeger, vandaag of in de toekomst is.”

Paul Callewaert: “Mensen vergeten al eens dat ze zelf ook oud worden, dat ze zelf ook kanker kunnen krijgen, dat een ongeluk ook hen kan overkomen.”

If it ain’t broken, then don’t fix it

Bruno Tobback: “Niet alleen gezondheidszorg, ook pensioenen en alles wat onder de sociale zekerheid valt is een speerpunt voor ons. En een eerlijke fiscaliteit om die te betalen. Ons systeem is op vele manieren uniek. We nemen iedereen op - en dus niet alleen de meest lucratieve groep zoals in veel andere landen - en we geven iedereen de beste zorgen.”

“En misschien wel het strafste: dat systeem is ook nog eens bij de goedkoopste. De Verenigde Staten geven in verhouding tot hun BBP een pak méér uit aan gezondheidszorg dan wij, en een groot deel van de bevolking is dan nog niet eens verzekerd. Terwijl andere landen hun gezondheidszorg afbouwen, versterken wij ons systeem verder. Op veel vlakken zijn wij uniek in Europa, met dank aan de regering Di Rupo. Onze koppigheid levert ons betere groeicijfers op dan de rest van Europa en een hogere kwaliteit van leven. We zouden zot zijn als we ons model zouden opgeven. If it ain’t broken, then don’t fix it.”

Lees hier het volledig interview.