Het arrondissement Mechelen heeft minder leefloners dan het Vlaamse gemiddelde en het bruto binnenlands product steeg met 70 procent. Dat maakt er de meest groeiende Vlaame regio van.

Voorzitter Caroline Gennez (sp.a) legde heel goede cijfers voor. 'Het Vlaams gewest heeft de gegevens zopas vrijgegeven en daaruit blijkt dat het arrondissement Mechelen de meest groeiende regio is van Vlaanderen. Om maar een paar cijfers te geven: het BBP per inwoner (bruto binnenlands product) is de laatste tien jaar gegroeid met 70 procent. Daarmee scoort onze regio 8,9 procent beter dan het gemiddelde van het Vlaams gewest. We hebben met 2,3 per 1.000 inwoners minder leefloners dan Vlaanderen (3,7) en Antwerpen (4,8). Eigenlijk scoort ons arrondissement op bijna alle vlakken beter.'

Maar Gennez realiseert zich dat ook onze regio zal inleveren met de crisis, al blijven we in vergelijking met de Kempen voorlopig gespaard van grote reorganisaties in onze bedrijven. Bovendien schilderen de werkloosheidscijfers ons geen duidelijk beeld voor van de richting die de tewerkstelling uitgaat. Tijdelijke contracten die niet worden vernieuwd of zelfs voortijdig worden opgezegd, duiken niet op in de werkloosheidscijfers. En onze regio telde nogal wat bedrijven die de techniek van de tijdelijke contracten hanteren.

'Daarom hebben we een plan opgesteld om de gevolgen van de crisis af te remmen', legt ze uit. 'We hebben werkgroepen die de verschillende actoren in ons sociaal-economisch leven samenbrengen: Voka, Unizo en de vakbonden. Dat is de sterkte van Resoc. We laten mensen met verscheidene specialiteit samenwerken die anders nooit de kans gehad zouden hebben om met elkaar te brainstormen.'

Het belangrijkste toekomstproject is nog altijd het lascentrum dat in september 2010 zijn deuren zou openen en tot stand komt dankzij 1,5 miljoen euro subsidie van Europa, 1,67 miljoen euro van de Vlaamse overheid en 557.000 euro door de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Campus De Nayer en RESOC Mechelen. Hiermee hoopt de regio een antwoord te bieden op één van de knelpuntberoepen in ons land. 'De school zal beschikken over de allermodernste apparatuur en know-how, dit in tegenstelling tot de vele technische scholen waar de uitrusting al lang niet meer up-to-date is', besluit Gennez.