Myanmar, een republiek in Zuid-Oost Azië met prachtige natuur en historische monumenten, kunst en keuken maar ook verantwoordelijk voor etnische zuivering. Reeds 650.000 Rohingya, één van de etnische en religieuze minderheden in Myanmar, zijn het land ontvlucht.  Op de vlucht voor het geweld en de waanzin die Myanmar in haar greep lijkt te hebben.

“Het rapport dat door Artsen zonder grenzen is gepubliceerd over de situatie in Myanmar spreekt boekdelen”, zegt Kamerlid Fatma Pehlivan. “6.700 Rohingya, waaronder 730 kinderen jonger dan 5 jaar zijn op gruwelijke wijze vermoord door het regime van Myanmar. Kinderen die doodgeknuppeld werden, families opgesloten in huizen die dan in brand gestoken werden, neergeschoten in de rug als ze proberen vluchten, verkracht na getuige te zijn van de moord van jonge kinderen. Het rapport leest als een horrorverhaal maar het is helaas de vreselijke realiteit.” 

“We kunnen in België de ogen niet sluiten voor wat er gebeurt in Myanmar. We moeten niet alleen onze verontwaardiging tonen, maar ook het regime van Myanmar duidelijk maken dat dit niet zomaar kan gebeuren. Daarom stelde onze sp.a-fractie een resolutie op die duidelijk maakt aan het regime van Myanmar dat de vervolging en het geweld tegen Rohingya onmiddellijk moet stoppen.” 

“Deze waanzin is echter geen losstaand feit; het is verbonden aan de decennia van onderdrukking die de Rohingya ondergaan”, zegt Pehlivan.  “Geen burgerrechten, geen toegang tot gezondheidszorg, slecht onderwijs en ga zo maar door. De Rohinya worden al jaren aangemoedigd te verdwijnen uit Myanmar omdat ze er zogezegd niet zouden thuishoren. Deze gemeenschap woont al generaties lang in Myanmar en heeft recht op dezelfde burgerrechten als alle andere inwoners van Myanmar. Een oplossing voor de Rohingya moet ook een oplossing bieden voor de jaren van doelbewuste vernedering die de Rohingya ondergaan.”

“Met onze resolutie vragen we de regering hard op tafel te kloppen binnen de VN mensenrechtenraad maar ook bij de Europese Commissie die de laatste jaren de economische en politieke sancties tegen het regime van Myanmar hebben afgebouwd. Die sancties werden afgebouwd om de groei van de democratie te steunen in Myanmar, maar nu is het duidelijk dat dit voorbarig was. Die sancties moeten nu weer van kracht gaan net  zolang totdat de veiligheid van de Rohingya  verzekerd kan worden en hun levensomstandigheden drastisch verbeteren”, besluit Fatma Pehlivan.