“Of u nu huurt of koopt, minder of meer verdient, kwaliteitsvol wonen is een recht, dat we niet zomaar van de markt laten afhangen”, zegt Freya Van den Bossche. “Zo stellen we voor om tussenbeide te komen in de huur of afbetaling van uw huis als u uw job verliest. En om jonge mensen en gezinnen de kans te geven een woning te kunnen kopen, verlagen we de registratierechten die u moet betalen voor uw eerste woning. Wanneer u uw woning verkoopt en een nieuwe koopt, moet het ook veel makkelijker worden om die betaalde registratierechten snel terug te krijgen.”

Op termijn moet het volgens Freya Van den Bossche ook mogelijk zijn om de rol van de notaris bij het kopen van een woning af te schaffen. “Ambtenaren kunnen de taken van een notaris perfect overnemen en mensen kunnen zo al snel een paar duizend euro’s uitsparen. Minder complexe taken kunnen door de administratieve diensten gebeuren.”

Daarnaast wil Freya Van den Bossche meer sociale woningen bijbouwen en meer mensen recht geven op een huurpremie: “Als de overheid niet genoeg sociale woningen bouwt om aan de vraag te voldoen, moeten mensen op een andere manier geholpen worden om betaalbaar te kunnen wonen.”

“Ook de herinvoering van de erfpacht biedt mogelijkheden”, voegt Freya Van den Bossche daaraan toe. “De grond moet je niet kopen, maar de woning is wel je eigendom. Na afloop van de pachtperiode kan het gezin kiezen om de erfpacht voort te zetten, de grond toch te kopen of het huis tegen een eerlijke prijs te verkopen.”

Lees meer over de voorstellen van sp.a rond betaalbaar wonen op www.socialewelvaart.be