Steve Vandenberghe wil als volksvertegenwoordiger een resolutie opstellen om de problematiek van de 'plastic soep' aan te pakken. Ondertussen geeft hij in zijn eigen Bredene al het goede voorbeeld. "Ik kan als volksvertegenwoordiger geen acties eisen van het parlement als je in je eigen gemeente niets doet”, zegt Vandenberghe. “We willen met Bredene een voortrekker zijn in het verminderen van afval op onze stranden en in zee. We zullen daarom deze zomer sterk inzetten op sensibilisering. Op het strand wordt nog steeds veel afval en dan voornamelijk plastic aangetroffen, aangespoeld vanuit zee. Intussen blijkt uit diverse wetenschappelijke studies dat plastic verontreiniging in de zee een ernstige bedreiging vormt voor ons ecologisch systeem, dit vooral omdat plastic decennia nodig heeft om te degraderen."

Daarnaast worden er deze zomer onder meer asbakken uitgedeeld op het strand. "Het milieuteam zal de badgasten ook wijzen op hun verantwoordelijkheid en vragen om hun afval in de vuilbak te gooien. We voorzien ook een workshop voor de kindjes van de Buitenschoolse Kinderopvang rond afval in de Horizon."

De burgemeester heeft het thema ook al op tafel gelegd bij het kustburgemeestersoverleg. "Ik heb steun gekregen van de provincie, maar de andere gemeenten zullen eerst de kat uit de boom kijken en afwachten hoe wij het er vanaf brengen", besluit Vandenberghe.