“De VN moeten meteen waarnemers sturen om er op toe te zien dat alle partijen in het conflict het precaire staakt-het-vuren en een veilige doorreis van burgers respecteren”, zegt Dirk Van der Maelen. “De Algemene Vergadering moet vandaag nog een stabiliserend team mandateren om in het oosten van Aleppo het staakt-hert-vuren te herstellen.”

“De VN-waarnemers moeten een veilige evacuatie van burgers forceren”, zegt Meryame Kitir. “De VN moet de Syrische regering en haar bondgenoten ertoe aanzetten om een humanitaire toegang te garanderen, zodat voedsel, medicijnen, en andere hulpgoederen ter plaatse kunnen komen. We mogen onze ogen niet langer sluiten voor deze gruwel, hier zijn mensen in acute nood.”

“Het is aan de waarnemers om ervoor te zorgen dat er geen executies, willekeurige arrestaties en wraakacties meer volgen. We mogen geen straffeloosheid accepteren”, vindt Dirk Van der Maelen.

“De ellende en onzekerheid is verre van voorbij voor de Syriërs. De wreedheden en misdaden zullen zich naar elders verplaatsen, tenzij er duidelijk opgetreden wordt tegen misdaden jegens de menselijkheid en de aanhoudende oorlogsgruwel”, besluiten Meryame Kitir en Dirk Van der Maelen.