Oulichki Kaoutar werd onlangs de nieuwe ondervoorzitter van de Jongsocialisten. Een pittige jongedame met een sociaal hart. Wij hadden dus een gesprekje met haar.

#Jijmaakt: Vertel eens, Oulichki wat doet je in het gewone leven en in je vrije tijd?

Oulichki: Ik ben student maatschappelijk werk en jobstudent in Hasselt. Gelukkig is er ook nog wat tijd om te fitnessen en als ik volledig vrij ben, probeer ik zo veel mogelijk te lezen. Op dit moment ligt 'De heruitvinding van de samenleving' van Jan Blommaert op mijn nachtkastje. En dan is er uiteraard mijn engagement als ondervoorzitter van de Jongsocialisten en het Rode Kruis Sint-Truiden waar ik hulpdienstvrijwilliger ben.

#Jijmaakt: Waarom de Jongsocialisten?

Oulichki: Via sp.a Sint-Truiden kwam ik in contact met Jongsocialisten. Ik was een tijdje passief lid, maar naarmate ik hun beter leerde kennen en werd ik actiever. Door mijn ervaring binnen het bestuur merkte ik op dat ik zowel als Jongsocialist, maar ook als persoon ben gegroeid. Ik beschouw deze werking als een leerschool. Ik wil dan ook zoveel mogelijk jongeren deze kans geven om iets bij te leren, om te groeien. Vandaar dat ik mij opnieuw kandidaat had gesteld voor het bestuur, maar nu als ondervoorzitter. 

#Jijmaakt: Wat zijn belangrijke politieke thema's die jou interesseren?

Oulichki: Diversiteit is voor mij een belangrijk thema. We zijn allemaal uniek als persoon, ook al deel je een bepaalde etnische achtergrond, seksuele geaardheid, religie,... Dit maakt onze samenleving net mooi! Het is dan ook belangrijk dat we terug solidair met elkaar omgaan en iedereen dezelfde kansen aanbied, desondanks de verschillen.

En uiteraard zorg en welzijn: hoe kan je aan werk of aan je gezondheid denken als je je mentaal niet goed voelt of dat de problemen zich blijven opstapelen? Zowel jongeren als ouderen voelen meer en meer druk in hun dagelijks leven. Het is dan ook belangrijk dat wij als maatschappij hierop kunnen inspelen en efficiënte hulp kunnen aanbieden. 

#Jijmaakt: Heb je zin om zelf aan de slag te gaan?

Oulichki: Ik merk vaak dat er veel problemen zijn in onze maatschappij. Dan heb ik, net als iedereen, twee keuzes: blijf ik aan de kantlijn staan of probeer ik er iets aan te doen? Dan kies ik voluit voor het tweede. Ik heb geen bang om mijn handen vuil te maken en probeer altijd 100 procent ergens voor te gaan. Maar gelukkig ben ik niet alleen. Wanneer je echt vooruit wil gaan en iedereen wil meenemen, is samenwerken heel belangrijk. Het lijkt dan soms wel alsof de verandering trager gaat, maar uiteindelijk zal iedereen er de vruchten van plukken.

#Jijmaakt: Bedankt voor dit gesprek en veel succes in alles wat je doet!