'Wij zijn niet aan zet', zo wimpelt sp.a-voorzitter Caroline Gennez elke vraag naar de positie van haar partij op het politieke schaakbord af. 'Wij hebben een straf eisenpakket, maar ik ga niet smeken om te mogen meedoen.'

Sinds vorige week staat de deur naar de regering bij de sp.a weer op een kier, maar de geluiden die de buitenwereld bereiken zijn niet altijd even eenstemmig. Veel sp.a'ers willen het liefst voluit in de oppositie gaan, al was het maar om de vernieuwingsoperatie die Gennez op poten heeft gezet enige kans op slagen te geven. Anderen - "zij die graag de staatsman uithangen", zegt een partijgenoot smalend - pleiten nadrukkelijk voor regeringsdeelname. Zo liet de nog steeds erg invloedrijke Johan Vande Lanotte dit weekend duidelijk verstaan dat sp.a mee moet onderhandelen.

Nuanceverschillen, zegt men aan de partijtop. De ene zegt: 'Ja, maar', de andere 'Nee, tenzij'.

Caroline Gennez, wat is het standpunt van uw partij?

Gennez: "Wij stappen niet mee in een paarse noodregering, dat is duidelijk. En voor de rest hebben we geen enkele officiële vraag gekregen. Dus is de kwestie of wij nu al dan niet mee gaan onderhandelen voorlopig niet aan de orde."

Dat zou snel kunnen veranderen.

"Kijk, voor ons gaat het om de inhoud. Wij willen best mee onderhandelen, maar op basis van ons programma. Wij hebben een straffe eisenbundel, hoor. Maar tot nog toe voel ik noch bij Open Vld, noch bij CD&V veel oprecht enthousiasme om ons erbij te nemen. De vraag stelt zich dus niet. En ik ga niet smeken om te mogen meedoen."

Etienne Schouppe heeft een aanzoek gedaan.

"CD&V eist nu een tripartite om de indruk te geven dat ze een belangrijke rol spelen. En Open Vld houdt mordicus vast aan oranje-blauw. In beide gevallen is de sp.a niet meer dan vulsel, en dat hebben we niet graag. Dat ze ons eerst maar eens een serieus voorstel doen. En dan is onze houding deze: wie ons vraagt, zal op een stevig eisenpakket stoten."

Vervelend toch dat Vande Lanotte wel lijkt te smeken?

"Johan zegt niet zo gek veel anders dan de rest van de partij. Wij zeggen al sinds vorige week niet meer a priori nee. En voorts is ook Johan niet geneigd om in een oranje-blauwe auto met rode spikkeltjes te stappen."